Desafortunat. El Partit Comunista d'Espanya (PCE) ha compartit aquest dimecres, just quan queda una setmana per al Dia Internacional de les Dones Treballadores, la seva campanya per al 8 de març. La formació ha compartit el manifest que han elaborat per aquest any, jornada en què consideren que hi ha "molt a celebrar i moltes coses per les quals seguir lluitant" i, tot seguit, fan una crida a la "unitat de totes les dones per seguir escombrant el patriarcat". En una piulada, el PCE ha publicat un cartell amb el lema "Escombrant el patriarcat" on es veu un dibuix de les mans de quatre dones. Tres d'elles subjecten estris de neteja, com escombres o pals de fregar; i la quarta porta una pancarta amb el símbol feminista.

La xarxa s'ha omplert de crítiques per aquesta campanya clarament desencertada i fora de lloc del PCE, donat que, precisament, una de les reivindicacions de les dones perquè hi hagi una igualtat efectiva i real és que les tasques domèstiques siguin compartides i hi hagi corresponsabilitat entre els diversos membres de les famílies, amb independència del sexe de la persona. Avui dia, aquest repartiment segueix sent desigual i recau principalment en les dones, el que fa que hi hagi discriminació de gènere. Alguns usuaris han expressat que aquest cartell cau en la "misogínia" i en el masclisme.

TUIT campanya PCE 8 març
Piulada del PCE amb el cartell polèmic pel 8 de març.

Expressió recurrent en el manifest

Aquest lema tan inoportú de "seguir escombrant el patriarcat" en la celebració del 8 de març no només es limita a la imatge gràfica del PCE en ocasió d'aquest dia, sinó que apareix amb molta freqüència en el manifest del partit per animar a la mobilització feminista. "Les feministes quan confluïm als carrers estem escombrant el patriarcat. Les feministes quan aconseguim que es despleguin polítiques amb accions i mesures que permetin que les dones avancem en drets, estem escombrant el patriarcat. Les conquestes feministes d'aquesta legislatura demostren que estem escombrant el patriarcat", són alguns dels exemples. Per al Partit Comunista, "la unitat de les dones és necessària per seguir escombrant el patriarcat fins a allunyar-lo de les nostres vides amb l'esperança d'aconseguir una societat feminista".

Amb tot, el text va més enllà i reclama aprofitar el 8M per "donar un cop d'escombra al sistema capitalista i patriarcal que ens explota i sotmet a treballs i salaris precaris que determinen les nostres vides i el nostre futur", "escombrar la bretxa salarial que s'allarga fins a les pensions" i "escombrar la concepció capitalista del treball". "Aquest 8 de març, les dones unides escombrant el patriarcat" clouen el manifest.