Les autoritats sanitàries van alertar que la pressió hospitalària en aquesta tercera onada de la pandèmia de Covid-19 s’assimilarà més a la de la primera onada i les dades ho confirmen. El mateix passa amb la mortalitat. Els ingressos a les unitats de cures intensives segueixen augmentant, mentre que les hospitalitzacions en planta en frenen, segons el darrer recompte facilitat pel Departament de Salut. Amb tot, els índexs epidemiològics confirmen que s'ha aturat l'expansió de la pandèmia. El risc de contagi, per primer cop des de l'11 de desembre, està per sota d'1 i se situa en 0,97. En paral·lel, el risc de rebrot baixa fins a 600.

La preocupació es manté per la situació que es viu als hospitals, que està obligant a desprogramar intervencions a conseqüència de la saturació que hi ha a les unitats de cures intensives. Les UCI tenen avui 659 malalts crítics, 28 més que el recompte interior. En prop d'una setmana hi ha hagut gairebé un centenar d'ingressos més. La Covid sí que ha donat una petita treva a les hospitalitzacions en planta, que avui baixen una mica -33 pacients menys. Hi ha 2853 malalts ingressats als hospitals.

Un dia més la nota negativa segueix sent la mortalitat, que aquest gener ja supera la registrada al novembre. Avui s'han comunicat 70 defuncions més, i ja són 18.554 les persones que han mort a conseqüència de la Covid-19 a Catalunya.

Baixa el risc de contagi

La dada positiva de la jornada és que el risc de contagi (Rt), se situa per primer cop aquest 2021 per sota de l'1 i ja està en 0,97. Ens hem de remuntar fins l'11 de desembre, per trobar un registre similar, amb l'excepció de 31 de desembre que es va registrar un 0,99. Aquest gener s'havia arribat fins el 1,47. També va a baixa el risc de rebrot que està en 603. La incidència acumulada també baixa fins a 651,91, per sota de la mitjana espanyola que està per sobre dels 800 punts.

Pel que fa als contagis, el darrer recompte parla de 3.809. Ja són 479.195 els positius comptabilitzats des de l'inici de la pandèmia. L'índex de positivitat de les proves PCR i test d'antígens que es fan ha baixat fins al 7,68% aquesta setmana, l'anterior era del 10,69%. 

La vacunació, per altra part, segueix el seu ritme. S'han administrat 7.000 dosis més, segons Salut. 5.407 primeres dosis i 2.030 segones dosis. Així ja són 173.567 els vacunats de primera dosi i 5.799 de segona.

Canvis en el subministrament

Es manté la incògnita de si es podrà mantenir el ritme de vacunació vist que els laboratoris que les han de subministrar estan canviant les regles del joc. D’una banda, Pfizer-BioNTech ha anunciat que no lliurarà a Espanya, com havia fet inicialment,  a Espanya les 72.000 ampolletes previstes,  que corresponia a unes 360.000 dosis, cinc per cada ampolleta.

A partir d’aquest dilluns lliurarà 60.000, ja que considera que està servint les mateixes dosis. Vist que de cada vial se’n podia treure una altra dosi, ara la farmacèutica sosté que serveix les dosis pactades malgrat enviar menys ampolletes. El cert és que de cada vial s’estan vacunant sis persones, si bé això es pot fer si es disposa de les xeringues que permeten aprofitar la totalitat del líquid.

Per altra part, la coneguda com vacuna d’Oxford trigarà a arribar. AstraZeneca ha anunciat que  no podrà complir amb el calendari de lliurament de les dosis de la vacuna que havia promès a la Unió Europea.  La UE té comprats 400 milions de dosis de la vacuna, la comercialització de la qual té previst aprovar la setmana que ve les autoritats sanitàries europees.