El Poder Judicial ha rebutjat sancionar un jutge que va titllar Pedro Sánchez de "psicòpata", segons ha avançat aquest dimarts elDiario.es. El magistrat en qüestió és Manuel Ruiz de Lara, que va insultar a Twitter el president del govern espanyol i altres ministres —"psicòpata sense límits ètics", va dir-li al cap de l'executiu estatal—. Després d'investigar el cas, l'autoritat disciplinària del CGPJ ha considerat que no és possible acreditar si els missatges els va escriure ell mateix i si ho va fer identificant-se com a jutge, ja que va eliminar el seu compte de la xarxa social.

Aquesta és la principal conclusió de la proposta d'arxivament que dimecres analitzarà la Comissió Permanent del CGPJ, el nucli dur de l'òrgan de govern dels jutges. La comissió està formada per set membres: tres vocals conservadors, tres de progressistes i el president, Vicente Guilarte, escollit a proposta del PP. Seran ells els qui tindran l'última paraula, en una votació en la qual decidiran si accepten la proposta o si demanen que l'autoritat disciplinària obri un expedient a Ruiz de Lara

Impossible d'acreditar si el jutge va fer els comentaris?

Abans d'eliminar el compte de Twitter, Ruiz de Lara va titllar Sánchez de "psicòpata sense límits ètics" i el fiscal general de l'Estat de "personificació del deshonor". També va insultar el ministre de Presidència, Félix Bolaños, dient-li "servent mentider patològic" i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, "grollera còpia de la presidenta corrupta argentina Cristina Fernández de Kirchner", entre altres. Tot aquest seguit de missatges van provocar que la Fiscalia General de l'Estat fes arribar el 22 de novembre una queixa a l'autoritat disciplinària, com a pas previ a l'obertura d'un expedient disciplinari.

El CGPJ va anunciar l'obertura del procediment i el jutge va eliminar el seu compte de Twitter, cosa que ha fet que l'autoritat disciplinaria consideri que és impossible acreditar si va ser ell qui va fer aquests comentaris i si va invocar expressament la seva condició judicial en fer aquestes manifestacions —Ruiz de Lara va negar ser l'autor dels missatges—. I això que la proposta d'arxivament inclou un informe de l'Oficina de Comunicació del Poder Judicial que documenta l'existència de nombroses publicacions que van fer servir el compte objecte de la investigació (@ManuelRuizdelar) per identificar el magistrat en relació amb la seva participació en jornades o taules de debat, entrevistes o col·laboracions amb mitjans.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!