La decisió del Tribunal Constitucional (TC) de paralitzar la tramitació parlamentària de la reforma del Codi ha escandalitzat al govern espanyol. Unidas Podemos ha estat la formació que més ha carregat contra la decisió del tribunal. Ara, el portaveu del partit morat, Pablo Echenique, ha demanat una reunió de "la majoria progressista i plurinacional" del Congrés per tal de poder tractar el desbloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el TC. 

A través d'un missatge a les seves xarxes socials, Echenique ha demanat aquesta trobada com una via per desencallar la situació actual amb el TC. A més, ha afirmat: "El que va passar ahir a la nit és d'una gravetat extrema. Un poder judicial sense legitimitat democràtica ha donat un cop al poder legislatiu". El passat dilluns, poc després que es donés a conèixer la decisió del tribunal, el portaveu dels morats ja va titllar la situació de "cop".

La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha respost al missatge d'Echenique mostrant el seu suport al seu company de partit. Belarra ha insistit que és urgent tractar la renovació del CGPJ, el qual considera "segrestat pel PP des de fa 4 anys". "Necessitem frenar aquest atac sense precedents a la democràcia amb més democràcia. Demanem una reunió urgent a la majoria progressista i plurinacional", ha afirmat a través de les xarxes. 

Per altra banda, el portaveu d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha suggerit la possibilitat de tornar a registrar una proposició de llei amb el mateix contingut que la reforma judicial per "esquivar" la decisió del Tribunal Constitucional. Ha considerat que tramitant una nova llei, amb 15 dies podria estar aprovada.

La Mesa del Senat acata el Tribunal Constitucional

Aquest dimarts, la Mesa del Senat ha acordat en una reunió extraordinària que acatarà la decisió del Tribunal Constitucional. En la mateixa reunió s'ha decidit habilitar la Comissió de Justícia de la cambra alta per modificar el text de la reforma del Codi Penal i separat separar del text les parts que fan referència a la reforma judicial que el tribunal ha suspès. La reunió de la Mesa ha estat tensa, envoltada per les conseqüències de la decisió del TC.