La Mesa del Senat ha acordat aquest dimarts acatar el Tribunal Constitucional i retallar les esmenes sobre la reforma del poder judicial de la votació d'aquest dijous. Es tracta de la votació de la reforma del Codi Penal, que inclou la derogació del delicte de sedició i substitució pels desordres públics agreujats i la reforma de la malversació, a més de directrius per als jutges per no afavorir agressors sexuals a través de la llei del només sí és sí. La decisió, segons informa la Mesa, ja ha estat comunicada al mateix Tribunal Constitucional, així com al Congrés dels Diputats, als grups parlamentaris i a la Comissió de Justícia, que ha de reunir-se aquest dimarts al matí. 

La decisió ha tirat endavant per la majoria que conformen el PSOE i el PNB a la mesa del Senat. En una reunió tensa que ha durat més d'una hora, la Mesa també ha acordat personar-se en el procés al Constitucional contra el recurs del PP. Ara és el torn de la Comissió de Justícia del Congrés, que haurà de fer efectiva aquesta modificació. Així mateix, la Mesa del Congrés dels Diputats també ha acordat aquest dimarts després de rebre la notificació del TC personar-se en el procediment en "representació i defensa de la cambra", i presentarà al·legacions els pròxims dies.

El president de la cambra alta, Ander Gil, ja va avançar aquest dilluns que el Senat acataria la decisió del Tribunal Constitucional de no permetre la votació de les esmenes que reformen el poder judicial espanyol i que permeten, precisament, la renovació del TC. En una roda de premsa extraordinària convocada a altes hores de la nit per reaccionar al pronunciament del Constitucional, Gil va carregar contra el tribunal de garanties per haver obeït el PP. Va afirmar que la institució que ell presideix estudiaria vies per "preservar l'autonomia parlamentària". Així doncs, va assegurar que dilluns es va produir un "fet insòlit en democràcia". El president del Senat va parlar de "crisi" i va denunciar la "instrumentalització" del TC per part del PP. 

Les paraules de Gil van arribar minuts després que el Constitucional decidís consumar el seu desafiament al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i admetre les mesures cautelaríssimes exigides pel PP per aturar la reforma del poder judicial. La majoria conservadora del tribunal de garanties va decidir paralitzar una reforma que intentava desbloquejar la renovació d’aquest mateix tribunal quan encara no havia acabat la seva via parlamentària.

El president del Senat va voler "assenyalar la gravetat de la situació" d'aquesta decisió, avisant que "s'està fent un pas de difícil retorn en la degradació del sistema democràtic". Per això, considerava que "sostreure" al poder legislatiu la tramitació i la votació parlamentària a les Corts "suposa un greu trencament del sistema democràtic i condueix tothom a una crisi institucional de l'Estat sense precedents en la democràcia". "Però molt més greu resulta, encara que sigui possible, fer-ho mitjançant la instrumentalització de qui té com a principal comesa garantir l'estabilitat del sistema constitucional", va afegir Ander Gil.