El Tribunal Constitucional (TC) va acordar aquest dilluns, per sis vots a cinc, admetre les mesures cautelaríssimes que demanava el PP i suspendre la tramitació de la reforma judicial que forma part de la del Codi Penal. Poques hores després de fer-se pública aquesta decisió, el president del grup d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha explicat als micròfons de Catalunya Ràdio una de les opcions que es planteja el seu grup per esquivar el veto dels populars: "presentar una proposició d'urgència". El dirigent d'Unides Podem plateja així la via d'urgència per evitar entorpiments del PP i poder així "tornar a registrar una proposició de llei amb el mateix contingut".

Abans d'això, Asens ha explicat que primer cal estudiar tots els recursos possibles i fer una crida a la ciutadania i als actors socials per veure si estan disposats a "defensar la democràcia". A partir d'aquí, Asens ha apuntat que s'estudiaran totes les iniciatives legislatives corresponents com la d'una nova proposició de llei tramitada d'urgència. Asens ha subratllat que els fets "són molt greus" i que per això es trobaran amb els agents socials per valorar "mobilitzacions". "Un grup de jutges està torpedinant la democràcia, un grup de jutges que no es volen apartar d'una decisió que els involucra de manera personal", ha aclarit. 

L'escrit del TC

El secretari del ple del Tribunal Constitucional ja ha notificat la resolució presa aquest dilluns a altes hores de la nit al Senat. L'escrit, però, no incorpora cap advertència personal al president de la cambra alta, Ander Gil, perquè aturi els debats i votacions. El TC paralitza així la deliberació i votació de les dues disposicions finals de la reforma del Codi Penal que reformaven el sistema de votació del CGPJ i el funcionament del TC, i que es van introduir com a esmenes durant la tramitació al Congrés.

El TC ha emès una nota informativa on explica la decisió. Assegura que els magistrats entenen que la suposada vulneració de drets fonamentals que denuncia el PP "no està mancada de verosimilitud". També apunta que han actuat d'acord a la doctrina constitucional que marca que les esmenes introduïdes a una llei han de mantenir una "relació d'homogeneïtat" amb el contingut de la norma. A més, sosté que la qüestió que planteja el recurs del PP "té una especial transcendència constitucional" perquè la qüestió "transcendeix més enllà del cas concret" i "planteja una qüestió jurídica de rellevant i general repercussió social" que a més té "conseqüències polítiques generals".

Per aquest motiu el tribunal "ha estimat la sol·licitud de mesures cautelaríssimes" formulada pel PP, i "en conseqüència", ha acordat "suspendre cautelarment" la tramitació parlamentària dels preceptes que modifiquen la Llei Orgànica del Poder Judicial i la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional que es van introduir a la reforma del Codi Penal