Un nou capítol en la història de la fuga de Joan Carles IUnidas Podemos ha anunciat aquest dilluns que presentarà una proposició de llei orgànica al Congrés per tal de regular la monarquia i retirar el títol de rei emèrit a Joan Carles I. Així hi ha anunciat el líder de la formació a la Cambra baixa espanyola, Jaume Asens, en una roda de premsa telemàtica. Segons ha detallat Asens, la bateria de mesures, que es presentaran a partir del setembre, permetran regular el paper de la Corona i sotmetre-la "al principi democràtic i de transparència".

Entre les mesures s'inclou publicar el "cost real" de la Casa Reial, incloent-hi les transferències que alguns Ministeris hi fan, per conèixer-ne l'origen, les despeses i el patrimoni dels seus membres. També es vol prohibir "de forma expressa" que els membres de la Casa Reial puguin realitzar tasques d'intermediació per a terceres persones o empreses ni puguin obrir comptes a l'estranger i que, a més, hagin de retre comptes anualment davant de la ciutadania. Així mateix, es volen regular els supòsits d'inhabilitació del cap d'Estat i, alhora, plantejar la possibilitat de consultar la ciutadania en referèndum sobre una república, tot i que Asens ha matisat que aquest punt l'han de "treballar".

Preguntat pel paper del govern espanyol davant de la marxa de Joan CarlesI I, el dirigent d'Unidas Podemos ha insistit en la deslleialtat dels socialistes envers la seva formació, a qui no van informar dels moviments de la Casa Reial, i ha lamentat que el president espanyol, Pedro Sánchez, "no ha actuat com a president d'un govern de coalició sinó com a president d'un govern del PSOE només". "Qui no te res a ocultar, no marxa. Es queda aquí i intenta demostrar la seva innocència", ha afegit en referència al rei emèrit.

Sobre el paper que la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, hauria jugat entre La Moncloa i La Zarzuela per negociar la "fuga" de Joan Carles I, Asens ha dit desconèixer si la dirigent socialista té intenció de comparèixer al Congrés per explicar-ho, però ha confiat que ho farà "per iniciativa pròpia". "La ciutadania en general agraeix les explicacions", ha conclòs.