Més de 200 personalitats relacionades amb el món de la cultura s'han sumat en un manifest titulat "Sense llibertat d'expressió no hi ha democràcia" per demanar la llibertat del raper Pablo Hasél. Entre els signants es troben reconeguts artistes com el director de cinema Pedro Almodóvar, l'actor Javier Bardem i el cantant Joan Manuel Serrat.

En el manifest, denuncien que la persecució a rapers i altres representants de la cultura s'ha convertit "en una constant", i recorden que l'estat espanyol ha passat a encapçalar la llista de països amb més artistes represaliats pel contingut de les seves cançons. "Ara, amb l'empresonament de Pablo Hasél, l'estat espanyol s'està equiparant a països com Turquia o el Marroc", assenyalen tot denunciant la situació en què es troben els personatges públics crítics amb el poder.

"Si deixem que Pablo sigui empresonat, demà poden anar darrere de qualsevol de nosaltres per fer callar qualsevol sospir dissident", denuncien els representants del món de l'art i la cultura a l'Estat que s'han unit per defensar la llibertat de Hasél.

L'empresonament imminent de Pablo Hasél

El dia 28 de gener, els magistrats van donar deu dies a Pablo Hasél per ingressar voluntàriament a la presó. La notificació no va arribar a mans de la defensa del raper fins al 2 de febrer, de manera que la seva entrada a presó hauria de ser el divendres 12.

El raper està condemnat per delictes d'injúries a la Corona i a les forces de seguretat i per enaltiment del terrorisme després que el passat mes de novembre el Tribunal Constitucional no admetés a tràmit el recurs d'empara on reivindicava el seu dret de llibertat d'expressió. Sumat a altres causes que acumula, podria arribar a passar prop de 20 anys de presó.

Amb tot, Hasél va difondre un comunicat poc després de saber-se que tenia 10 dies per ingressar a presó assegurant que no es presentarà voluntàriament a cap centre penitenciari.