Nou mesos de suspensió de militància i quatre anys sense poder a optar a càrrecs institucionals o orgànics a través del partit. Aquesta ha estat la sanció que ha imposat la comissió de garanties de Podemos als 13 dirigents de la formació a Catalunya que van signar un manifest demanant l'aliança electoral amb Sumar el passat juny, abans de les eleccions generals del 23-J i en plenes negociacions amb el partit de Yolanda Díaz per a concórrer conjuntament als comicis. Segons ha avançat El Periódico aquest divendres, la majoria dels dirigents ja han rebut la notificació de la sanció, tot i que ja van presentar la dimissió com a membres de l'Executiva catalana al novembre i inclús alguns ja han estripat el carnet del partit.

🟡 La coalició de Podemos i els comuns d'Ada Colau a Catalunya, en el precipici

🟣 Jéssica Albiach es dona de baixa de Podemos per la prohibició de doble militància

Fins a conèixer la resolució de la comissió de garanties del partit, els 13 dirigents estaven suspesos cautelarment. Entre els amonestats, es troben la diputada al Parlament de Catalunya Yolanda López o l'exdiputat Lucas Ferro. Els sancionats consideren que la sanció imposada pel partit ha estat "desproporcionada", en tant que no podran optar a presentar-se per a qualssevol comicis sota les sigles de Podemos durant els pròxims quatre anys. 

La direcció de Podem, alineada amb Madrid

D'altra banda, l'actual coordinadora de Podem a Catalunya, Conchi Abellán, alineada amb la direcció estatal a Madrid de Ione Belarra, va fer públic la setmana passada que vol optar a la reelecció. Tot just en un moment de crisi interna en aquest espai polític, per la ruptura entre Sumar i Podemos al Congrés i el pas d'aquests últims cap al Grup Mixt. A més, la líder de la coalició En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va donar-se de baixa recentment de la militància de Podem, el que evidencia l'escletxa creixent entre els comuns (més propera a Yolanda Díaz) i la branca de Podem alineada amb la direcció estatal de Ione Belarra. 

Tot just després del trencament amb Sumar, ha començat dins de Podemos un procés de reestructuració interna, amb la convocatòria de primàries a bona part dels territoris de l'Estat: Catalunya, Madrid, País Valencià, Aragó, Balears, Astúries, Canàries i Múrcia escullen nous coordinadors. A Galícia, amb les imminents eleccions autonòmiques, Podem Galícia i Sumar exploren una coalició electoral, sobre la qual l'exvicepresident del govern i exlíder de Podemos, Pablo Iglesias, ja s'ha pronunciat en contra i ha instat a votar el BNG.