La líder de Sumar, Yolanda Díaz, no passa per la seva millor setmana. A la crisi amb Podemos, que l’ha deixat de cop i volta per passar al grup mixt al Congrés, se li ha afegit aquest dimecres, Dia de la Constitució espanyola, un lapsus que ha tingut en la intervenció que ha fet davant dels mitjans de comunicació. Díaz ha estat víctima d’un lapsus, que ha corregit ràpidament, però que els seus detractors, de totes maneres, han pogut fer viral a les xarxes socials un dia després.

De fet, ella mateixa ha difós l’error en distribuir el fragment de la seva intervenció al seu compte d’X. En la intervenció reclama la necessitat de fer “un homenatge” a les persones que “van lluitar pel franquisme”, un lapsus del qual s’adona immediatament, de manera que en menys d’un segon afegeix “contra el franquisme”. La correcció, però, no ha servit de gaire perquè usuaris d’X i alguns mitjans han pogut editar el vídeo i extreure’n només el lapsus. Això ha fet que el moment s’hagi convertit, un dia després, en viral.

 

 

La intervenció de Díaz va servir per defensar la Constitució espanyola perquè “és de tots i de totes”. Després del lapsus, la vicepresidenta segona del govern espanyol va defensar fer un homenatge, va afegir: “Als treballadors, les treballadores, les seves organitzacions que els representaven, i també el moment democràtic de les dones que, insisteixo, van donar el millor del nostre país. En aquests dies, hem de continuar fent el mateix”.

L’embolic amb Podemos

En el marc del Dia de la Constitució, Yolanda Díaz va criticar el fet que Podemos marxés donant un cop de porta i es desvinculés de Sumar al Congrés malgrat els compromisos signats. En públic va assegurar que el que havia fet Podemos el dia abans era quelcom que generava desafecció política per part de la ciutadania. Alguns mitjans publiquen que en converses informals pels passadissos del Congrés, Díaz va afirmar que estava feliç d’haver-se desempallegat dels de Podemos i que creia que s’havia tret un pes de sobre.

Podemos ha destapat la capsa dels trons amb la seva sortida. Fins i tot han aparegut crítiques d’antics companys de viatge, com la líder de l’esquerra alternativa andalusa Teresa Rodríguez, que ha carregat contra Podemos i Sumar en un fil a X. De Sumar diu el següent: “Sumar convertit en la cua del ‘Perro’, amb seu central dins de la cartera de la vicepresidenta i disposat a passar amb el cotxe per damunt del cos mort de Podemos per agradar Sánchez. Sumar: semblava una festa d’aniversari i va resultar ser el passatge del terror”.