Pablo Iglesias torna a fer de les seves. Diario Red, el mitjà digital que dirigeix l'exlíder de Podemos, s'ha mullat en un editorial respecte d'una possible coalició entre les tres principals forces de l'esquerra alternativa espanyola. Precisament aquest dimecres, Sumar Galicia anunciava que havia arribat a un preacord polític amb Podemos i Esquerda-Unida per concórrer conjuntament a les eleccions gallegues que se celebraran el pròxim 18 de febrer. El pacte, això sí, ha de ser ratificat encara per totes les formacions a través dels seus processos interns, i implicaria presentar-se sota l'"espai unitari de Sumar Galícia". No només això, sinó que situaria l'actual portaveu de Sumar al Congrés dels Diputats, com a candidata a la Xunta, elegida per unanimitat per la promotora de Sumar Galicia.

Aquest preacord de coalició arriba enmig de l'estira-i-arronsa que des de fa mesos s'arrossega entre els actors de l'espai a l'esquerra del PSOE, i que va originar-se ja abans de les eleccions espanyoles del 23-J. Malgrat concórrer aleshores conjuntament, fa ara unes setmanes va consumar-se la trencadissa entre Sumar i Podemos al Congrés, amb la sortida dels morats del grup parlamentari, i Irene Montero ja ha anunciat que es postula com a candidata de Podemos en solitari a les eleccions europees del juny. Ara, era inevitable que el darrer moviment del taulell a Galícia generés nous enfrontaments.

L'editorial publicat pel digital de Pablo Iglesias n'és la primera mostra. En aquesta tribuna, Diario Red defensa que la millor decisió de la militància del partit morat a Galícia és rebutjar la coalició amb la formació de Yolanda Díaz i demanar el vot per al BNG. Si bé el text detalla que el coordinador autonòmic de Podemos, Borja San Ramón, "fa bé" de llançar una consulta interna sobre la coalició amb Sumar perquè el que es determini compti "amb la major legitimitat democràtica", exposa que aquest preacord "torna a cometre tots els errors que ja va cometre Yolanda Díaz respecte de la coalició" per a les eleccions del 23-J.

"S'esborra el nom de Podemos i s'imposa la cap de llista"

"De fet, l'oferta és fins i tot pitjor. No solament s'esborra per complet el nom de Podemos a la candidatura i es torna a imposar la cap de llista (Marta Lois) sense establir cap mecanisme de debat o decisió per a això, sinó que aquesta vegada ni tan sols s'ofereix als morats cap lloc que pogués tenir probabilitats acceptables de resultar electe el pròxim 18 de febrer", aprofundeix l'editorial. També argumenta que tenint en compte que ja en les passades eleccions gallegues de 2020 la coalició formada per Podemos, Esquerra Unida i Anova no va aconseguir representació al parlament gallec, "no sembla responsable continuar amb la mateixa dinàmica d'exclusió de Podemos per part de Sumar que ja va conduir a la reducció de l'espai respecte a Unidas Podemos en l'àmbit estatal".

Amb aquest context, i un sistema electoral gallec que situa un alt llindar del 5% a cada província per a aconseguir representació, l'editorial del Diario Red exposa que "el més eficaç per intentar produir aquest canvi polític a Galícia i facilitar un govern progressista i d'esquerres a la comunitat no és que Podemos Galícia rubriqui un acord amb Sumar". Per contra, i "havent-se constatat la incapacitat per part de Sumar de revertir una dinàmica de veto i exclusió que està conduint a una disgregació i a un empetitiment de l'espai, la millor decisió que poden prendre les bases morades és apel·lar a la intel·ligència del votant gallec d'esquerres que sap que cada cita electoral té unes regles diferents segons l'àmbit de representació que es tria i, en aquest cas, per al 18 de febrer, rebutjar la coalició amb Sumar i demanar el vot per al BNG", conclou el mitjà.