Espanya té avui el Congrés dels Diputats més fragmentat de la seva història. Per primer cop des de la Segona República, té un govern de coalició progressista a La Moncloa. Però, per a les qüestions d’estat —com repartir-se el poder—, el bipartidisme sembla no haver marxat. Durant els últims dies, el PSOE i el PP han acostat posicions per renovar el Consell General del Poder Judicial, que fa més de dos anys que té el seu mandat caducat. I, segons informen des de Génova, Pedro Sánchez hauria cedit a la principal condició dels populars: que Unidas Podemos quedi fora d’aquesta negociació. Des de La Moncloa eviten comentar les declaracions dels populars.

La mateixa mà dreta de Pablo Casado ha confirmat aquest extrem. En una entrevista aquest dilluns al matí a la COPE, Teodoro García Egea ha assegurat que la formació de Pablo Iglesias “està al marge de qualsevol conversa” i que els socialistes estan “acceptant” aquesta condició d’excloure’ls. “Aquest és el camí adequat per renovar les institucions i enfortir la seva independència”, ha defensat el secretari general del PP.  D'aquesta manera, sempre segons el PP, Unidas Podemos no proposaria cap nom. La renovació del CGPJ és el primer òrgan constitucional d’una llista de pendents de renovar, com una part del Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble o RTVE.

En aquest context, García Egea ha insistit que Unidas Podemos “no estarà en la renovació”, perquè “el piròman no pot escollir el bomber”. Ha assenyalat que la formació d’Iglesias només té “un pacte amb Pedro Sánchez, i no amb el PP”. I la renovació de l'òrgan de govern dels jutges és un “pacte parlamentari”, on Podemos no és necessari. “Cal seguir aprofundint en el camí”, ha conclòs al respecte.

Fonts del govern espanyol eviten valorar-ho: "No fem comentaris des de La Moncloa sobre les declaracions de García Egea". Aquestes mateixes fonts subratllen que "la conversa entre el president Sánchez i el líder del PP va ser constructiva, com vam dir aleshores", i que "des de la Moncloa no hi afegim res més".

Xoc de poders

Els avenços per a la renovació de la cúpula judicial arriben després de l’enfrontament amb la mateixa judicatura. El PSOE i Unidas Podemos van decidir impulsar, al Congrés dels Diputats, una reforma judicial exprés, que té per objectiu limitar la capacitat de nomenar jutges del CGPJ quan aquest es troba en funcions. L’òrgan de govern dels jutges ha protestat per aquesta reforma legislativa i per com s’ha dut a terme, a través de la via d’urgència, eliminant tràmits i sense escoltar-los a ells. Són desenes els nomenaments que ha realitzat durant els més de dos anys que fa que té el mandat caducat.