Podemos ha de ser-hi, al nou govern. Aquest és el relat que el líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha intentat fer calar en l'opinió pública, mentre el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, els demanava esperar que Rajoy fracassés en una investidura per començar a dialogar.

Si fa dues setmanes, en finalitzar la primera ronda de consultes del Rei per trobar un candidat, va proposar de manera detallada un eventual govern de coalició, en què ell seria vicepresident, amb la seva formació i IU, Iglesias s'ha refermat avui en el fet que són "imprescindibles". En aquest sentit, ha emfatitzat la voluntat de "començar a dialogar dels canvis constitucionals i la necessitat de fer un govern plural".

"És allò raonable", ha subratllat el podemista des del Congrés, ja que entén que la seva presència és garantia "per aplicar un programa de canvi". Així, des de les files morades, des d'on insisteixen que estan sent "generosos", han esvaït qualsevol dubte d'una possible abstenció de la seva formació que els deixés fora del govern.

L'abstenció del PP

El líder socialista, Pedro Sánchez, que avui ja ha començat a trobar-se amb diverses formacions per buscar suports, voldria posar d'acord Podemos i Ciutadans. Però des d'aquestes files ja han dit per activa i per passiva que és una fórmula "impossible".

Ha hagut de ser el portaveu dels d'Albert Rivera al Congrés, Juan Carlos Girauta, qui oferís una alternativa. Girauta ha instat el PP a tenir "sentit d'Estat" i abstenir-se per poder fer president a Sánchez, i evitar així que els socialistes es posin eventualment d'acord amb Podemos i els partits sobiranistes bascos i catalans.

"El poble i la història us jutjaran", ha dit Girauta als populars, en referència a si voten en contra de Sánchez, en el que creu que seria "prioritzar els seus interessos", i ha afegit que qui confia en un acord PSOE-Podemos-C's que "perdi tota l'esperança".

 

Foto de portada: Pablo Iglesias al costat del portaveu Iñigo Errejón i la diputada Irene Montero al Congrés dels Diputats. EFE / Juanjo Martin