El portaveu de Podemos al Congrés, Íñigo Errejón, ha assegurat que la postura de Podemos és clara pel que fa a la defensa del referèndum, en tant que la plurinacionalitat i el dret a decidir constitueixen elements rectors de la doctrina de Podemos. Ara bé, Errejón ha afegit que la reunió amb el PSOE i C’s de dijous es preveu que serà una trobada “d’aterratge”, on potser no entraran en detall sobre la qüestió.

És la mateixa estratègia negociadora que havien utilitzat en la darrera reunió amb el PSOE, Izquierda Unida i les confluències. És a dir, mirar d'avançar en allò que hi pugui haver consens i deixar les qüestions de més desacord per al final. Sobre si hi assistiran representants de les confluències, com ara d'En Comú Podem, el podemista ha indicat que sí, si bé per ara no s'ha confirmat si hi anirà Xavier Domènech, el seu cap de llista.

Vet de Ciutadans

Finalment, Errejón ha instat Ciutadans a abandonar la seva posició d'aixecar-se de la taula si Podemos no accedeix a votar sí, al seu pacte amb PSOE. "Ens sembla una posició molt agressiva i creiem que primer s'ha de parlar" ha dit Errejón. La formació d'Albert Rivera ha indicat durant el matí que si Podemos no garantia un govern "estable" per mitjà d'un Sí, possiblement els taronges s'aixecarien de la taula de negociació amb el PSOE. Segons el seu portaveu, Juan Carlos Girauta, ells no volen fer canviar "ningú" de posicions polítiques, però sí garantir que els seus acords es puguin aplicar. Girauta no ha negat que podrien demanar al PSOE algunes carteres ministerials, encara no se sap quines, per evitar un executiu "monocolor i dèbil".

Canvis de discurs

En només quatre dies, el referèndum pel grup parlamentari de Podemos havia passat de ser una condició sine qua non, com ho va expressar fa quatre dies a RAC1 el portaveu d'En Comú Podem Xavier Domènech, a no ser "un tótem" com s'hi va referir Íñigo Errejón, portaveu de Podemos, a Los Desayunos de TVE. No l'abandonen, com han indicat fonts podemistes a aquest diari, però intentaran arribar-hi a través de la negociació.

A la pregunta sobre si es plantegen donar suport a un govern que no inclogui en el seu programa un referèndum per a Catalunya, Domènech va respondre dijous 31 de març a RAC1 que no ho farien "en cap cas". "Si no arribem a una solució sobre la proposta del dret a decidir dels catalans, evidentment això s'encalla", va assegurar. En aquest referèndum, Domènech va dir que es pot parlar per omplir de contingut el 'no', o, en altres paraules, incloure una oferta de l'Estat alternativa a l'statu quo, com podria ser una reforma federal.

Errejón és un dels dirigents de Podemos considerats més moderats i propers als postulats del PSOE. No és el primer cop que esmena el seu partit sobre la idoneïtat de considerar el referèndum una línia vermella. Ja a finals de gener, al programa El Objetivo de La Sexta, Ana Pastor li va recordar el canvi de discurs del partit sobre aquesta qüestió des de la nit electoral fins aleshores.