"Anirem a guanyar el Partit Popular, anirem a guanyar el Partit Popular...". Entre abraçades dels companys d'ambdues formacions, crits i emoció arribaven el líder de Podemos, Pablo Iglesias, i el d'Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón a la petita Sala madrilenya de El Mirador, després de tancar aquest dilluns el preacord amb què es presentaran-se junts a les pròximes eleccions generals del 26 de juny. El moment i el dia, en paraules d'ambdós dirigents, es pressuposa "històric". I de fet, ho és.

Mai abans dues formacions d'àmbit estatal de tal envergadura en vots havien concorregut a unes eleccions generals en coalició. El fet remou el taulell electoral, i atia la por al sorpasso al PSOE, i a la possibilitat d'avançar el PP. "Avui a Moncloa tenen por" ha dit Iglesias, qui no s'ha estat de ressaltar que l'entente trascendia les sigles, encara desconegudes, i les formacions. "Ara hi ha un espai polític que els guanyarà les eleccions, hi estem més aprop" ha exclamat el líder de la formació morada.

Tanmateix, cap dels dos ha volgut revel·lar, entre crits dels assistents a sala de butaques, només il·luminada per un llum, quin seria el lloc que Garzón ocuparia a la llista. Silenci. El número dos de Podemos, Íñigo Errejón, s'hauria volgut blindar al 3, i ja que les llistes són cremallera, a Garzón li hauria de tocar el 5. "Tots aquests detalls seran fets públics pels secretaris d'organització" ha dit Iglesias, qui ha preferit obviar l'element, apel·lant a la "il·lusió" i "salvar el país" que seria "més important que els detalls menors". "Els partits són instruments, no fins en sí mateix" s'ha defensat.

Vídeo Estefania Molina

La situació ha pres format de míting per moments, davant la mirada de Juan Carlos Monedero, Irene Montero, Sol Sánchez o Iñigo Errejón, sense revelar res concret que no haguessin explicat en les notes de premsa. Fins ara, existiria un preacord programàtic, i la informació serà posada al servei de les bases en sengles consultes: les de Podemos els dies 10 i 11, que coincideix amb la de la federació d'IU. Els resultats se sabran dijous. En la coalició estatal també hi serà Equo, que ja va concórrer amb Podemos el 20D. 

Garzón ha volgut recordar l'èmblemàtic del moment. Fa tres anys van trobar-se en aquesta sala, en un debat, abans de les eleccions europees on Podemos va entrar al Parlament Europeu per primera vegada. Contents, s'han felicitat per l'assoliment. Així, ara la pilota està ara a la teulada del secretari d'organització de Podemos, Pablo Echenique, ultimarà en les pròximes hores amb el seu homòleg d'IU, Adolfo Barrena, el document definitiu per a la seva publicació i votació posterior per la militància.

El vídeo anunciatiu

No han emès un vídeo de precampanya, com sí ha fet el PP, però els dos líders han difós al llarg de la tarda missatges en vídeo enregistrats a la Puerta del Sol en què apel·len al 15-M. "Avui és un dia molt especial, històric", assegurava Iglesias, just abans de trobar-se amb Garzón. Aquest semblava ser el seu primer spot, encobert. El líder de IU ha fet un vídeo similar on assegura que el pacte servirà per “protegir les classes populars”.

Detalls del tracte

Els partits participaran amb les seves corresponents sigles, amb una relació de tots els partits que la integren i que tindrà un nom comú encara per decidir. Així mateix, l'acord garanteix la visualització de les imatges i logos de cada organització en els materials de comunicació que cada força vulgui utilitzar en la seva campanya, així com en les paperetes de votació.

A més, la coalició donarà a conèixer un programa marc de fort contingut social, de recuperació de drets, de derogació de lleis injustes, de lluita contra la corrupció, de defensa dels serveis públics i de dignificació de les condicions de vida de la ciutadania, tot aspirant a un nou marc constitucional.

Pel que fa a les candidatures l'acord pren com a referència els resultats de l'20D i estima el possible resultat de la coalició aplicant la suma dels vots obtinguts per cadascuna de les organitzacions en el passat procés. Sobre aquesta possibilitat (58 escons per al Congrés) es confeccionaran les llistes de cada circumscripció de tal manera que uns resultats electorals similars als del 20D llancin una proporció d'1 a 6 al previsible resultat final d'escons. Pel que fa al Senat s'acorda que IU-UP comptaran amb, almenys quatre senadors.

Sorpasso al PSOE

El pacte arriba just després que divendres passat el CIS confirmés que Podemos i IU en confluència superarien al PSOE a les eleccions del 26-J. Segons el baròmetre d'estimació de vot el partit d'Iglesias i les confluències –En Comú Podem, Compromís i En Marea– obtindrien un 17,7% dels vots, però sumant IU (5,4%) en la mateixa coalició sumarien un 23,1 i farien el sorpasso al PSOE, que quedaria en tercer lloc amb el 21,6% (-0,4). 

La diferència entre Podemos i IU i els socialistes seria d'un punt i mig en intenció de vot, pel que podria donar-se la circumstància que el PSOE quedés per sobre de la nova confluència d'esquerres en escons. Tot per la representació desigual de les províncies pel sistema electoral espanyol. 

Iglesias no s'ha estat de dir que "seguirien tendint la mà al PSOE" per formar un govern "progressista i de canvi". "No són els nostres enemics, i qui ho vegi així, s'equivoca" ha reiterat, davant la mirada dels seus i dels qui també seran els seus a partir d'ara, almenys, per concórrer el 26 de juny "i guanyar el PP". "Unidos Sí Se Puede" és el lema que comparteixen.