El cas Koldo segueix marcant l'actualitat política a Espanya. La trama de corrupció en la qual està implicat l'exassessor de José Luis Ábalos, Koldo García, i que sembla que acabarà amb la dimissió del diputat socialista, ara ha esquitxat Salvador Illa. El portaveu de Podem Catalunya, Andrés Medrano, ha demanat explicacions al líder dels socialistes a Catalunya i ministre de Sanitat a l'inici de la pandèmia de la covid, Salvador Illa, pel cas Koldo. "Estem segures que sortirà i donarà explicacions perquè és el que toca, ell era ministre", ha afirmat. Així ho ha exigit en roda de premsa després que la Fiscalia Anticorrupció hagi situat Koldo García com la persona la qual usaven per "agilitzar" tràmits amb el Ministeri en la contractació durant la pandèmia per a la venda de mascaretes, en concret, facilitant els processos d'adjudicació de material sanitari a l'empresa Soluciones de Gestión, amo de la qual encara no està detingut i es troba fora d'Espanya. 

"Corrupció política"

Andrés Medrano ha criticat que el cas representa "la corrupció política de sempre del bipartidisme" i l'ha equiparat amb la investigació per la compra de 250.000 mascaretes per a la Comunitat de Madrid amb un contracte per valor d'1,5 milions d'euros vinculat a Tomás Díaz Ayuso, germà de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que finalment va ser arxivada. En aquest sentit, el portaveu de Podem veu "falta d'escrúpols d'uns certs actors de la política nacional" i considera els fets com una immoralitat per produir-se en un moment de pandèmia.

Vox demana la compareixença d'Illa al Parlament

Més pressió per a Salvador Illa. Aquest dilluns el grup de Vox a Catalunya ha registrat una petició de compareixença del líder del PSC al Parlament. En la petició, Vox sol·licita que Illa comparegui en la Comissió de Salut del Parlament perquè "expliqui el criteri en l'adjudicació de contractes de compra de material sanitari durant l'època de la pandèmia de la covid". 

El PSOE exigeix la dimissió d'Ábalos

6 dies després que esclatés el cas —batejat com operació Delorme— amb la detenció de 14 persones implicades, el PSOE s'ha manifestat sobre la decisió que ha de prendre Ábalos. La Comissió Executiva Federal del Partit Socialista ha decidit aquest dilluns "per unanimitat" sol·licitar a l'exministre José Luis Ábalos el lliurament de la seva acta al Grup Socialista, segons ha anunciat la portaveu del PSOE, Esther Peña, que ha dit que espera que ho faci en "les pròximes 24 hores" i així li ho han "comunicat". El PSOE considera que "sí que existeix una responsabilitat política" per part d'Ábalos, malgrat que "no està investigat, ni assenyalat, ni imputat, ni el seu nom figura en la investigació". La portaveu ha defensat que "no ens sentim jutges, no som fiscals, no jutgem, però, malgrat tot, la Comissió Executiva Federal considera que sí que existeix una responsabilitat política". 

A més, ha detallat que de "manera immediata el Partit Socialista registrarà en el Congrés dels Diputats una comissió d'investigació per analitzar la compra de material sanitari des de les administracions públiques en l'època de la pandèmia del coronavirus".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!