Comencen les peticions de responsabilitats polítiques pel cas de l'apartament de luxe llogat per la presidenta de la Comunitat de Madrid per 80 euros al dia. Unidas Podemos ha presentat aquest dilluns una denúncia davant de l'Assemblea de Madrid en la qual demana d'obrir un expedient sancionador contra la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, per considerar que l'aparthotel on s'allotja des del 16 de març és "un regal", i suggereix com a sanció la suspensió de la seva condició de diputada entre 15 i 30 dies.

En la denúncia, a què ha tingut accés Efe, Unidas Podemos assegura que, si bé Ayuso ha afirmat pagar 80 euros al dia per l'esmentat aparthotel, el preu al públic indicat al web de la cadena Room Mate, propietària de l'immoble, és de 121,79 euros per nit, per la qual cosa la presidenta tindria una "rebaixa" de més de 1.200 euros mensuals. I afegeix que si, tal com han relatat alguns mitjans de comunicació, Ayuso estigués ocupant un segon apartament, el descompte seria proper als 5.000 euros per mes.

Tracte de favor

Unides Podemos observa un "clar tracte de favor" cap a la presidenta madrilenya del propietari de Room Mate, Kike Sarasola, i recorda que entre els deures dels diputats que disposa el Reglament de l'Assemblea hi consta la prohibició de rebre "favors o serveis en condicions avantatjoses que puguin condicionar el desenvolupament de les seves funcions".

El reglament estableix que "per raó de les infraccions comeses pels diputats" se'ls pot suspendre la condició de parlamentari per un temps de 15 a 30 dies i reduir, proporcionalment, tant les seves retribucions com l'assignació pressupostària del seu grup parlamentari.

Un regal

La portaveu d'Unidas Podemos, Isa Serra, afirma que Ayuso ha rebut "un regal" i que en el PP són comunes les "cadenes de favors" que desemboquen en casos de corrupció. Serra afegeix que "qui ha de vetllar perquè es compleixin" els codis ètics del PP i la Comunitat de Madrid són "les persones pròximes" a la mateixa presidenta.

Ayuso està instal·lada des del 16 de març en un luxós aparthotel en el centre de la capital, propietat de l'empresari Kike Sarasola. L'empresari va xifrar el cost total mensual de l'allotjament en 2.400 euros, ja que per llarga estada el preu per nit es redueix a 80 euros.

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha negat que l'aparthotel sigui "de luxe", que siguin dos o que es tracti d'"una ganga", i ha subratllat que la companyia hotelera que té aquest allotjament no ha fet "negocis" amb la Comunitat.