La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha protagonitzat una nova polèmica pel pagament d'un aparthotel en el qual està allotjada des del passat 16 de març, pertanyent a la cadena hotelera Room Mate Group, empresa que, igual com el govern regional, assegura que la dirigent popular abonarà "personalment" la factura.

Segons va publicar dilluns la revista 'Vanity Fair', Ayuso està instal·lat des del passat 16 de març, després de donar positiu per coronavirus, en un aparthotel de luxe propietat de l'empresari Kike Sarasola i ubicat en el centre de Madrid, a prop del Teatro Real. Aquest dijous, segons 'eldiario.es', s'ha pogut saber que no es tracta d'un apartament, sino de dos.

En un comunicat, la cadena d'hotels ha advertit que Ayuso pagarà "personalment" la factura de l'apartament, "sense cap cost per a la Comunitat de Madrid", corroborant així la versió donada pel Govern regional. En tractar-se d'un ús de l'apartament en llarga estada, el preu estipulat és de 80 euros per nit, ha detallat la cadena hotelera.

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha assegurat que resulta evident que és el blanc de totes les crítiques de l'esquerra, perquè "intenten tots els dies, per tots els mitjans, desacreditar" la seva gestió a la regió durant aquests mesos, unes manifestacions en línia amb les del líder del seu partit, Pablo Casado, qui ha denunciat aquest dimarts una "campanya de desprestigi" de l'esquerra contra Ayuso. I tot això, un dia després que l'expresident del Govern José María Aznar elogiés la tasca de la dirigent regional en la crisi de la COVID-19.

 

"Presumpte delicte de suborn"

Tanmateix, Más Madrid i Unides Podemos han exigit explicacions sobre l'aparthotel, ja que consideren que podria haver incorregut en "un presumpte delicte de suborn", mentre que la secretària d'Organització del PSOE de Madrid, Carmen Barahona, ha demanat a Ayuso que abandoni el seu "cau de luxe" i aclareixi qui paga l'apartament en recordar que el codi ètic de la comunitat i del PP prohibeix regals que puguin condicionar l'actuació del Govern.

La polèmica a compte de l'aparthotel se suma a altres de protagonitzades per Ayuso en els últims dies, com les declaracions ahir en les que va afirmar que la D de COVID-19 (en anglès, "coronavirus disease 2019") correspondria a desembre, perquè "el virus està campant al seu aire" des d'aquell mes, un "error" que va reconèixer hores després.

 

També han despertat sorpresa unes fotografies d'Ayuso que il·lustraven un reportatge publicat diumenge en un diari nacional: en una apareixia amb els ulls tancats i el cap decantat, i en una altra, amb el rostre afligit i les mans creuades i recolzades per sobre del pit.

En aquesta entrevista es referia a la denúncia de la patronal de les residències per les hospitalitzacions de residents durant el pic de la pandèmia, en unes manifestacions també controvertides. "Si hi ha hagut criteris sanitaris que et diuen que igualment aquesta persona morirà, que millor es quedi allà, jo no ho puc qüestionar ara en fred i a misses dites", manifestava.

A més, l'oposició ha criticat altres recents declaracions d'Ayuso en les quals comparava la pròrroga de l'estat d'alarma en la crisi del coronavirus amb la prohibició dels cotxes per evitar accidents. "De res no serveix que una persona no es mogui de casa seva, que compleixi al peu de la lletra totes les normes encara que s'estigui empobrint, perquè després baixi al súper i li encomanin allà (...) És com si prohibíssim els cotxes per evitar accidents", va comparar.