Que l'espanyolisme a Catalunya té poca força i una capacitat d'acció gairebé nul·la no és cap novetat. Sí que ho és, però, els episodis caïnites que protagonitzen de tant en tant i que semblen deixar en un joc de nens les discrepàncies que tenen les formacions independentistes. L'últim capítol s'ha produït aquest mateix dilluns, quan el grup municipal de Barcelona pel Canvi, que va crear el ja absent Manuel Valls, ha anunciat un canvi de nom -passarà a dir-se Valents- per fer el salt a la política catalana.

El més curiós és que, a més de tenir en compte el fet que ja en els seus inicis va separar-se del grup de Ciutadans, la formació està liderada a l'Ajuntament de Barcelona per la regidora Eva Parera, que alhora és diputada al Parlament pel PP.

Si bé això ja suposava un xoc d'interessos, ja que els populars també tenen representació a la capital catalana amb el polèmic Josep Bou al capdavant, ara amb aquest canvi de nom encara ho és més. I és que, com s'ha dit, Valents pretén participar en la política catalana -tant a nivell nacional com municipal- fet que provocarà, doncs, la competència amb els populars a tots els nivells.

La burla de Cs

De fet, membres de Ciutadans com el seu portaveu a l'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Dimas Gragera, ja se n'han burlat. "Això és boníssim; el PP té a les seves files una diputada que anuncia que crea un partit per competir amb el PP", ha escrit a través d'un tuit.

En l'oblit sembla que quedaran els somnis humits d'alguns constitucionalistes que amb tota la bona fe del món encara estan presentant arreu de l'Estat un manifest perquè els tres (o quatre) partits espanyolistes -i inclús el PSC- es presentin junts a les eleccions catalanes.