No ens enganyem, un dia com avui, dijous 23 de juny, les portades haurien de fer olor de pólvora, de petards i de coca, o potser soc jo que tinc massa ganes de revetlla de Sant Joan... La premsa d'aquest dijous té dos grans protagonistes: la trobada entre la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el seu homòleg espanyol, Félix Bolaños, i la rebaixa de l'IVA de la llum que passarà del 10% al 5%. No hi ha focs artificials, al contrari, hi ha pocs acords. En acabar la trobada, Vilagrà va explicar que han acordat "treballar noves garanties" i una reunió entre el president Pere Aragonès i Pedro Sánchez. Poca cosa però no ens enganyem, ningú s'imaginava que d'aquesta reunió la part catalana en sortiria amb explicacions clares sobre el CatalanGate... Sembla ser que això no arribarà a passar mai. Bé, què diu la premsa d'aquest dijous previ a la revetlla de Sant Joan?.

El País: "El govern espanyol prepara un xec per a quatre milions de llars". Aquest dimecres al Congrés, com a resposta a una pregunta del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que el consell de ministres extraordinari d'aquest dissabte aprovarà una rebaixa a l'IVA de la llum que passarà del 10 al 5%. Poc després la portaveu del govern espanyol també va avançar en una entrevista televisiva que el govern espanyol preparava un recàrrec al benefici extra de les energètiques. En segon terme, sobre les tensions a l'est d'Europa: "Kaliningrado, nova espurna explosiva".

Pais
El País

L'ABC titula: "Moncloa subvenciona la principal entitat de l'expansió catalanista". El rotatiu està molt enfadat perquè publica que el govern espanyol financia amb 1,2 milions d'euros l'Institut d'Estudis Catalans, "alineat amb l'independentisme". I amb fotografia a cinc columnes de les ministres de Podem Irene Montero i Ione Belarra: "Donen suport a Oltra, però obliden la víctima". La vicepresidenta del govern valencià i líder de Compromís, Mònica Oltra, va anunciar aquest dimarts a la tarda que dimitia del càrrec, dies després de ser imputada acusada d'encobrir el cas de presumptes abusos sexuals a una menor tutelada que hauria comès el seu exmarit. 

abc
ABC

El Mundo entrevista Boris Johnson: "El meu pla és liderar els 'tories' fins la victòria a les eleccions". A principis d'aquest mes de juny Boris Johnson es va sotmetre a una moció de censura interna i en va sortir il·lès (més o menys): 211 representants del seu partit van votar a favor de mantenir el seu lideratge al partit, tot i que 148 - el 41% - van creure que no mereixia la seva confiança, principalment arran del Partygate. I també a la portada: "El PP obre la porta a Arrimadas però descarta fitxatges de Cs massius".

em
El Mundo

La Razón escalfa motors per a una cimera de gran transcendència: "CDR, radicals i abertzales volen boicotejar la marxa anti OTAN de Podemos". I a sota: "Sánchez i Aragonès es veuran abans de les vacances". A la reunió entre governs d'aquest dimecres, Vilagrà i Bolaños van acordar que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez, es reuneixin "abans de vacances", tot i que no s'ha concretat cap data.

lr
La Razón

El Periódico indica: "La llum baixarà 2,7 euros al mes de mitjana amb el nou IVA". L'agrupació de tècnics d'Hisenda Gestha calcula que rebaixar l'IVA de la llum del 10% al 5% costarà entre 430 i 460 milions d'euros els tres mesos vinents. L'entitat avisa que la mesura anunciada aquest dimecres pel govern espanyol tindrà un efecte reduït, ja que el descompte acabarà compensat pel preu del Mw/h si aquest continua encarint-se. És per això que Gestha proposa altres mesures més efectives, com fomentar les energies renovables i l'autoconsum elèctric, així com fiscalitzar el sistema actual de fixació de preus. I a sota: "Govern central i Generalitat inicien el desgel després de la crisi per Pegasus".

periodico
El Periódico

La Vanguardia apunta: "Sánchez i Aragonès es reuniran per donar una altra oportunitat al diàleg". I en segon terme: "L'Executiu abaixarà l'IVA de la llum al 5% per frenar la inflació". "Protegirem les famílies del nostre país", va dir Sánchez aquest dimecres en referència a la nova mesura, al mateix temps que va demanar a la resta de partits que "en lloc de queixar-se, donin suport al reial decret" quan arribi a la cambra baixa per ser convalidat. 

lv
La Vanguardia

L'Ara, amb les mesures del govern espanyol per atacar la inflació: "Sánchez rebaixa l'IVA de la llum del 10% al 5%". I a sota, fotografia de Bolaños i Vilagrà estrenyent la mà: "Reunió de presidents abans de vacances". Sobre l'agenda antirrepressiva, que també es va parlar a la trobada, Vilagrà va voler fer referència a algunes crítiques rebudes per part de Junts: "De debò algú pensa que som aquí per blanquejar la repressió? A nosaltres ens voten per ser útils i fer política, no per fer declaracions i proclames", va replicar a la sortida de la trobada amb Bolaños.

ara
Ara

El Punt Avui subratlla: "Reforç al català". La fotografia central és per al desgel en les relacions entre el Govern i l'executiu espanyol: "Aragonès i Sánchez es veuran abans de vacances". A la reunió Vilagrà va insistir que ara mateix no es donen les condicions de "confiança mínima" per poder mantenir relacions institucionals i per reprendre la negociació. La consellera va enumerar diversos dels esculls que ara mateix separen els dos governs, com la repressió, que va assegurar que "no s'atura"; l'espionatge del cas CatalanGate o bé "l'incompliment de compromisos tancats", com la baixa execució de les inversions de l'Estat a Catalunya. 

23DCAT 001 page 0001
El Punt Avui