Negociacions a contrarellotge per aconseguir forjar una llista electoral per les eleccions espanyoles del 28-A. Després que aquest dimarts Poble Lliure decidís concórrer en aquesta cita electoral, s'han intensificat els contactes amb altres formacions d'esquerres i autodeterministes per poder fer una llista que arribi a bon port. Queda poc temps, perquè aquest divendres dia 15 s'acaba el termini de presentació de coalicions, però en queda. 

De moment, quatre formacions formen part de les converses: Poble Lliure, Som Alternativa -la plataforma d'Albano Dante Fachín-, Procés Constituent -impulsat per Teresa Forcades i Arcadi Oliveres-, i Pirates de Catalunya. Fonts coneixedores de les negociacions han explicat a El Nacional que durant aquest dimecres s'han produït diverses reunions i converses per articular la llista. 

L'objectiu és construir "una proposta de ruptura" que garanteixi que "els vots de l'1-O no serviran per fer president Pedro Sánchez de manera gratuïta amb l'excusa que ve Vox". És a dir, que no sigui un "xec en blanc", sinó que serveixi per reivindicar l'autodeterminació. A més, al ser tots d'esquerres, confien que es podran posar d'acord amb la resta de punt progrmàtics. 

Tot i les coincidències, també hi ha esculls. Un dels importants, segons les mateixes fonts, són les reticències de Pirates de Catalunya amb Poble Lliure, ja que els primers no es consideren independentistes i no veuen clar presentar-se amb una de les formacions que integra la CUP, tot i això, Pirates, consultarà les bases del partit sobre la possible unió electoral a Poble Lliure. Pirates de Catalunya es va presentar a les últimes eleccions espanyoles amb els comuns, tot i que en altres ocasions s'havien presentat sols i havien tret 21.876 (2011).

Tota aquesta negociació transcorre en paral·lel a la crisi oberta a la CUP, després de la decisió de Poble Lliure i, especialment, tenint en compte que el consell polític de la formació havia rebutjat presentar-se a les eleccions. Ara, els anticapitalistes han obert un debat per decidir com continua la seva relació, ja que consideren que qualifiquen el pas de Poble Lliure de "transcendental" i creuen que pot tenir "conseqüències".