Les eleccions espanyoles del proper 28 d'abril tindran un nou actor polític dins el món independentista. Poble Lliure, una de les organitzacions que configura la CUP, ha decidit tirar endavant una candidatura en aquests comicis, tot i que la formació anticapitalista ho havia desestimat en un consell polític celebrat diumenge passat.

L'organització Poble Lliure, que era partidària de concórrer en aquestes eleccions, ha aprovat aquest dimarts "explorar una candidatura rupturista" a la cita electoral del proper 28 d'abril i ha emplaçat a altres col·lectius "independentistes, republicans i d'esquerres a participar-hi".

Una crida que podria anar dirigida a Som Alternativa, la plataforma d'Albano Dante Fachín, o Pirates de Catalunya, que s'havien mostrat disposats a fer una candidatura que recollís l'esperi de l'1-O. Tenen temps fins aquest divendres dia 15 per acabar de configurar la coalició i presentar-la davant la Junta Electoral Central (JEC).

La formació ha decidit prendre aquesta decisió en considerar que "cal una alternativa electoral" i una candidatura que denunciï públicament "el caràcter autoritari de l'estat" i que  faci "del reconeixement del dret a l'autodeterminació, de la fi de la repressió i de l'ocupació, i de la defensa dels drets socials i la plena igualtat, els elements centrals de l'acció política". Una opció que consideren que no compleixen JxCat i ERC, ja que argumenten que han adoptat un "discurs reformista totalment inviable" en un estat espanyol "en plena deriva autoritària".

La CUP avisa que pot tenir "conseqüències"

La decisió de Poble Lliure afecta directament la CUP. La formació anticapitalista està formada per diverses organitzacions entre les quals hi ha Poble Lliure i Endavant, que són les més nombroses. Per això, el fet que una d'elles hagi decidit desobeir el que va sortir del consell polític de diumenge i tirar endavant la candidatura al marge de la CUP, en pot arribar a comprometre el seu futur

Des de la direcció de la CUP han fet públic un comunicat tot just saber-se la decisió en el que avisen que han decidit activar "el mecanisme i espais de debat de l’organització per tal de donar resposta a l’anunci" que "pot tenir conseqüències". En el text, qualifiquen de "transcendental" la decisió i asseguren que "afecta al marc de relacions establert fins ara". 

"Creiem que després d’un procés assembleari de debat intens i complex en el si de la nostra organització, la decisió de Poble Lliure de presentar-se a les eleccions espanyoles pot tenir conseqüències en la construcció de la Unitat Popular i caldrà analitzar-les i avaluar-les a curt i mitjà termini", conclouen en aquest sentit.