A peu de carrer, comerços tancats, indiferència veïnal i manifestants tornats d'esquena. Als balcons, immensos llaços grocs, pancartes i ikurriñes.

Així ha estat el 'Tortosa' que la població de la localitat biscaïna d'Ugao-Miraballes, poble natal de Josu Urrutikoetxea Bengoetxea, ha ofert al líder de Ciutadans, Albert Rivera, davant de la celebració d'un presumpte acte d'homenatge a les víctimes d'ETA que s'ha reduït a un breu passeig en la solitud de l'equip que l'acompanya i unes declaracions davant de la premsa durant els quals s'ha pogut escoltar una sirena i soroll de cassoles.

Al carrer principal de la localitat biscaïna, molt a prop de Bilbao, penjaven llaços grocs des de primera hora del matí, alguns de gran mida i pancartes on es pot llegir, entre altres missatges, "Cs kanpora (fora) Ugao antifeixista" o "Rivera no ets benvingut". També hi ha cartells amb la imatge del president de Cs de cap per avall on es llegeix, en eusquera i en castellà, "Rivera no et passis de la ratlla".

Rivera ha arribat en un minibus acompanyat del seu equip, ha fet un breu passeig fins al lloc on s'ha celebrat l'acte, on han parlat Maite Pagazaurtundúa i ell mateix i tot seguit han tornat al minibus i han marxat. En el passeig han passat per davant de la manifestació de protesta, moment en que els concentrats, en silenci, s'han girat d'esquena com a mostra de repulsa per la presència del líder del partit espanyolista. La visita, efectuada sota un ampli desplegament policial, ha durat amb prou feines mitja hora.

37 vots

Els veïns de la localitat estan cridats a manifestar-se a la plaça de l'Ajuntament de la població poc abans de l'acte convocat per Ciutadans. L'Ajuntament d'Ugao-Miraballes, de poc més de 4.000 habitants, ha fet una crida a la calma. En les últimes eleccions, la formació de Rivera va aconseguir 37 vots d'un cens de 2.541, un 1,4% del total.

L'acte del partit de Rivera pretenia ser un "desgreuge" a les víctimes del terrorisme, després que el dia en què es va detenir Josu Ternera se celebrés aquests mateixos carrers una manifestació per reclamar la seva llibertat. Des de Sortu, hereu de l'antiga Batasuna i organitzador d'aquella marxa, es considera, en canvi, que Rivera i els seus van al poble per cometre una "provocació".