La llengua està sent motiu de polèmica a Espanya, sobretot la llengua catalana: la imposició d'un 25% d'hores en castellà a les escoles, el posicionament de la conselleria d'Educació, les escoles que estan en contra de la norma, els pares enfadats perquè no estan d'acord amb fer més hores de castellà o bé perquè se'n fan massa poques... Tots aquests aspectes ocupen les portades dels diaris i són motiu de debat. Davant de tot això, Valdepeñas, un poble de Ciudad Real ha decidit fer cas omís de la polèmica i penjar uns llums nadalencs en els diferents idiomes que es parlen a l'Estat.

TUIT luces navidad ciudad real

Un tuitaire ha estat l'encarregat de compartir les imatges de l'enllumenat i ho ha fet a través del següent missatge: "Així felicita el Nadal un poble de Castella, i no passa res". A les imatges s'hi pot veure la felicitació de les festes en català, "Bon Nadal", en euskera, "Zorionak" i en gallec "Boas Festas". La piulada, que ja s'ha fet viral, compta amb un gran nombre de respostes aplaudint la incitativa de Valdepeñas.

Al fil del Twitter, l'usuari explica que tot i ser un poble on triomfa la dreta en les eleccions generals, a les locals guanya el batlle del PSOE, Jesús Martín Rodríguez, que porta des del 2003 a l'ajuntament. La vila també ha apostat per una mesura ecologista per engalanar els carrers, com reciclar per fer els llums de Nadal.

TUIT luces navidad ciudad real

La manifestació de Canet

Aquest divendres, centenars persones es van manifestar pels carrers de Canet de Mar (Maresme) en contra de l'aplicació per ordre judicial del 25% de castellà en una classe de P5 de l'escola Turó del Drac. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), convocant de la protesta, va anunciar la convocatòria d'una vaga per al proper 16 de desembre als instituts i va reclamar que es desobeeixi l'ordre d'aplicació del castellà, mentre que al Govern li va exigir que blindi la llengua davant del que consideren una imposició. L'Ajuntament, pel seu cantó, va assegurar que el centre i el consistori han rebut amenaces telefòniques i per correu electrònic i que les han enregistrat.

La concentració es va fer a la plaça Busquets, a prop del centre escolar però allunyats de la porta amb la voluntat de no entorpir la sortida dels nens de classe, i d'allà es va emprendre una marxa en direcció a la biblioteca local. La concentració va servir per mostrar el rebuig de la comunitat a la decisió de fer un quart de la classe en castellà en una aula de P5.

"Demanem a la Generalitat que apliqui mesures per blindar el català, l'Estat té una bateria d'estratègies per acabar amb la llengua, i saben que si acaben amb el català, acaben amb la nostra identitat", va assenyalar Marta Daviu, portaveu del SEPC. En aquest sentit, va reclamar als estudiants i al professorat que desobeeixin per defensar els seus drets lingüístics, motiu pel qual va anunciar la convocatòria d'una vaga als instituts per al proper 16 de desembre.

 

Foto principal: Imatge de recurs de llums de Nadal / Unsplash - Steven Van Elk