El Partit Nacionalista Basc (PNB) té ganes de sumar per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Després de reunir-se amb el socialista durant prop d’una hora, el portaveu dels jeltzales¸ Aitor Esteban, ha sortit de la trobada amb la “voluntat d’explorar un acord”, si bé ha insistit en subratllar que “encara no està tancat”. Els bascos s’encomanen a la "generositat" que hi hagi “en les pròximes setmanes” davant d’una entesa que, al seu entendre, serà “complicada”. “Són necessàries moltes parts, totes les parts”, ha afirmat Esteban.

En les darreres hores, un seguit d’informacions periodístiques han afirmat que els nacionalistes bascos tenien fet el pacte amb el PSOE. Per això Esteban ha fet valer els seus cinc vots -imprescindibles, com tots- i ho ha desmentit en rotund. “Això no es fa en una única reunió”, ha asseverat el cap de files del PNB, que ha afegit que, en la reunió amb Sánchez, han tractat qüestions referides a l’”autogovern, matèria socioeconòmica, lingüística i cultural”, sense entrar en detall.

Les formacions polítiques estan posant fil a l’agulla a la negociació per tirar endavant la investidura de Sánchez en primer terme, per bé que els socialistes collen perquè l’acord sigui a llarg termini, de legislatura, i es pugui garantir l’estabilitat del govern començant pels pressupostos. En aquest sentit, Esteban també ha recordat que l’acord haurà d’incorporar un compromís perquè l’executiu disposi dels “mínims instruments” per funcionar durant quatre anys. Ara bé, la profunditat de l’acord marcarà el temps que duri la negociació.

Sense “interès” per la proposta de Sumar sobre l’amnistia

A poques hores que Sumar faci públic el dictamen de juristes sobre la conveniència de l’amnistia, Esteban considera que aquesta responsabilitat no correspon a la formació de Yolanda Díaz: “No hi tinc interès, no entenc a què ve”. En aquesta línia, si bé ha considerat “legítima” la iniciativa, fent un símil gastronòmic, ha afirmat que “com més mans hi hagi al guisat, més complicat es fa”. L’informe de Sumar es farà públic aquest dimarts a la tarda en una acte a l’Ateneu Barcelonès. Sobre el text, el PSOE insisteix que no els pertany i que no representa el govern. De fet, fonts socialistes han afegit que “el guisat encara no està al foc”, en referència a que la conversa sobre l’amnistia encara és molt embrionària.

Després de reunir-se amb el BNG i el PNB, el president en funcions es reunirà aquest dimecres amb representants d’Unió del Poble Navarrès (11h), de Coalició Canària (12h) i Esquerra Republicana de Catalunya (13h). L’agenda quedarà tancada aquest divendres amb la trobada que mantindrà amb membres d’EH Bildu (9:30h) i Junts per Catalunya (11h). Després d’aquesta ronda, Sánchez sabrà amb quins suports compta de cara a la investidura, que encara no té data fixada al calendari.