Ni es farà formalment pública la proposta de Sumar sobre la llei d'amnistia ni s'encarregarà la líder del partit, Yolanda Díaz, de presentar-la. Sumar s'ha afanyat les darreres hores a tirar aigua al vi davant les altes expectatives que va aixecar divendres sobre la presentació de la proposta d'amnistia que impulsa en el marc de les negociacions amb el PSOE i els partits independentistes per a la investidura de Pedro Sánchez.

La mateixa Yolanda Díaz va explicar divendres que presentarien la proposta que han encarregat a un grup de juristes a l'acte que s'ha convocat per aquest dimarts a l'Ateneu Barcelonès. Això no obstant, després que tant El Periódico com ElNacional.cat van avançar el contingut de la proposta, la qual cosa va provocar que es fessin evidents les reticències del PSOE, Sumar ha optat per rebaixar les expectatives. D'entrada, a la convocatòria formal de l'acte no es contempla que hi intervingui Yolanda Díaz, que es limitarà a assistir-hi. El pes de la presentació recaurà en l'exdiputat dels comuns Jaume Asens, i l'acompanyaran part dels experts que han elaborat el dictamen.

Amnistia per al 9-N i l'1-O

Sumar planteja que la llei d'amnistia inclogui des de l’1 de gener del 2013 fins al moment en què s'aprovi el text, i, per tant, que exoneri les “accions” dutes a terme amb motiu del Procés, des de la preparació de la consulta del 9-N del 2014, fins al referèndum de l’1-O del 2017. Aquesta amnistia inclouria les persones que van participar en les protestes contra la sentència del Suprem que va condemnar els líders del procés.

Des del PSOE, tal com també va avançar ElNacional.cat, es va fer arribar a Sumar les reticències a la proposta. Els socialistes, entre altres qüestions, rebutgen les crítiques que hi apareixen contra la resposta judicial davant el procés —“política criminal penalitzadora del moviment independentista”, en què es van retorçar els tipus penals “per castigar com a il·legítimes no tant les conductes com les mateixes idees”, segons el text de Sumar. Aquestes valoracions, a parer del PSOE, donen la raó als independentistes, atès que deslegitimarien la resposta de l’Estat. El mateix Pedro Sánchez va assegurar que aquesta no és la proposta del seu partit i ho va fer en la primera compareixença pública en què ha parlat de l'amnistia com una via per superar l'1-O.

Proposta d'articulat

Al llarg del cap de setmana, davant les reaccions crítiques, Sumar ha anat matisant les seves intencions, rebaixant la pretensió del text que presentaran a l'Ateneu i descrivint-lo com un informe jurídic que pretén ser útil per al debat. "Una eina de treball", en paraules del portaveu del partit, Ernest Urtasun, que ha de servir per tirar endavant la proposta legislativa. Això no obstant, el text que es va conèixer divendres sí que inclou una Proposta de text articulat, que Sumar ha enviat al PSOE i a la qual els socialistes han respost fent arribar les seves esmenes.

A l'acte convocat a l'Ateneu Bercelonès hi intervindran, a més d'Asens, els catedràtics de Dret Penal Nicolás García i Mercedes García Arán, el professor de Dret Constitucional Joaquín Urías, el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo, la professora d'Història Medieval Rosa Lluch i l'advocada i mediadora Mercè Claramunt.