La celebració de la Festa de la Hispanitat, aquest dijous 12 d’octubre, arriba carregada d’elements de tensió a la vida política espanyola. La festivitat se celebra enmig de les negociacions entre el PSOE i l’independentisme català amb l’amnistia al centre de la discussió, i dos dies després que milers de persones sortissin al carrer a Madrid convocats per Societat Civil Catalana. En aquest context, el govern espanyol percep que el PP està “agitant els carrers” contra Pedro Sánchez i el procés d’investidura, i la portaveu de La Moncloa, Isabel Rodríguez, ha reclamat aquest dimarts a Alberto Núñez Feijóo que no converteixi el 12-O en “la festa de l’insult”.

El govern central manté que el partit conservador està escalfant l’ambient perquè Sánchez sigui xiulat durant la desfilada militar que es farà aquest dijous a la plaça de Colón de Madrid. “S’ha donat la circumstància que cada cop que no governa el PP en aquest país la festa nacional deixa de ser la festa de tots per convertir-se en la festa de l’insult”, ha assegurat Rodríguez en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. En aquest sentit, ha demanat al PP “respecte al procés d’investidura”, “a la pluralitat parlamentària” i “a la Constitució espanyola”. A La Moncloa entenen que l’acte de Madrid a dos dies de la investidura de Feijóo i la manifestació de diumenge passat a Barcelona són dues mostres de com el PP està crispant l’ambient.

Des de La Moncloa es preparen per a un 12-O de xiulets, soroll i cridòria contra Sánchez. Negociar amb l’independentisme no acostuma a ser un plat fàcil de digerir en els sectors espanyolistes radicals que afloren el 12-O. “L’estratègia de la confrontació no porta a cap camí. Podem entendre els cops de peu, la frustració i l’enrabiada, però estem davant fets molt seriosos”, ha afirmat la portaveu.

 

De fet, és una preocupació que el mateix Sánchez li va traslladar aquest dilluns a Feijóo en la reunió que van mantenir en la ronda de contactes per a la investidura. “De veritat m’estàs dient que nosaltres estem instigant els xiulets del 12 d’octubre? De veritat?”, li va contestar el líder popular al socialista, segons van explicar fonts de la cúpula del PP. De fet, els populars fan memòria i recorden que Sánchez ja va rebre sonores xiulades els 12-O d’anteriors anys, en un temps en què Feijóo era el president de la Xunta de Galícia.

“El document de Sumar no és la posició del PSOE”

Respecte a l’informe dels juristes sobre l’amnistia que Yolanda Díaz presentarà aquest dimarts en un acte a Barcelona, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha insistit que “és un document que pertany a Sumar, no és el document ni la posició del PSOE”, en la línia del que ha defensat el govern central en els últims dies. En la mateixa roda de premsa, Bolaños ha insistit que “qualsevol acord” que signi el PSOE per a la investidura de Sánchez “serà impecable des del punt de vista constitucional”. Ara bé, no ha aclarit ni la data ni el contingut de les negociacions, fent una apel·lació a la “discreció”.