El PNB ha cedit un senador a JxCat perquè mantingui grup parlamentari a la Cambra alta. D'aquesta manera, el jelztale Luke Uribe-Etxebarria ha passat a formar part del grup independentista català. Aquest senador és el que els faltava a la formació de Carles Puigdemont per tenir grup propi després dels quatre prestats per ERC i un cinquè provinent de Coalició Canària gràcies al pacte reeditat amb aquesta formació.

Els jeltzales han explicat que JxCat és "un partit que té, no només una gran implantació a Catalunya, sinó que defensa una ideologia representativa de la seva nació, per la qual cosa la seva veu ha de ser escoltada a les Corts Generals, i més encara a la Cambra de representació territorial".

Aquesta decisió del PNB suposa un apropament entre la formació basca i JxCat després que en les eleccions europees del passat 26 de maig ambdós formacions es presentessin per separat per primer cop. 

JxCat ha necessitat el préstec de senadors de diverses formacions a causa del reglament de la Cambra alta, el qual estableix que els grups parlamentaris han d’estar integrats per un mínim de deu membres.

El portaveu del PNB a la Cambra alta, Jokin Bildarratz, ha afirmat que "el Senat ha de fer oblidar la negra pàgina de la seva història en la qual va aplicar a Catalunya, sense justificació i de manera desproporcionada, les mesures recollides en l'article 155 de la Constitució". "Per fer-ho, és imprescindible dotar de les eines necessàries una de les sensibilitats més representatives de la realitat política catalana", ha apuntat.

El senador jeltzale ha reclamat, una vegada més, "la millora de la qualitat democràtica de les Institucions i la necessitat del diàleg democràtic com a única via de resolució dels problemes polítics". Per la seva banda, Uribe-Etxebarria ha assegurat que, per a ell, "és un plaer i un honor ajudar un partit que té un gran pes polític" i amb el qual comparteixen "històricament moltes coses". "Demostra el compromís real del PNB amb ells", ha conclòs.