Finalment Esquerra Republicana sí que mantindrà el grup propi al Senat, juntament amb Bildu. Després que els republicans prestessin senadors a JxCat perquè poguessin conformar grup, i després de la suspensió de Raül Romeva, la Mesa del Senat va dictaminar que no podia constituir grup propi i que li donava cinc dies per a complir els requisits reglamentaris. Finalment la solució ha arribat del Parlament basc. I el màxim òrgan de govern de la cambra alta l’ha validat en la seva reunió d'aquest dimecres.

És un joc de números molt complex.  El reglament estableix que els grups parlamentaris han d’estar integrats per un mínim de deu membres. Amb la suspensió de Romeva, ERC disposava de dotze senadors i Bildu un. En total eren tretze, però com els republicans n’havien cedit quatre a JxCat per formar el seu grup en passaven a tenir nou. Un menys dels necessaris.

 

La solució va arribar divendres passat des del Parlament basc, que va votar la designació dels senadors autonòmics, dels quals un pertanyia a l’esquerra abertzale. La nova senadora és Idurre Bideguren, exalcaldessa de Bermeo, que ocupa el lloc de Jon Iñarritu, ara diputat al Congrés dels Diputats.

Per la seva part, Raül Romeva passarà al Grup Mixt. Segons ha explicat la vicepresidenta primera Cristina Narbona, el reglament obliga que tots els senadors tinguin assignat un grup, i que si no passin al Grup Mixt. La Mesa també ha aprovat que no cobri ni un dia de sou.

Per altra banda, la Mesa no ha adoptat cap decisió encara sobre si s'alteren les majories o no després de la suspensió del senador republicà. Previsiblement es prendrà en la Mesa de la setmana vinent, després que els lletrats de la cambra alta hagin expressat "dubtes".