Avui és Diumenge de Pasqua i, com cada any des del 1932, el nacionalisme basc celebra l'Aberri Eguna, el dia de la pàtria basca. Enguany, amb l'afegit especial de les imminents eleccions al Parlament Basc, que se celebraran el pròxim 21 d'abril i que, després de dotze anys de govern d'Íñigo Urkullu, donaran pas a un nou lehendakari. Després de més de 40 anys d'hegemonia del PNB al poder, només interrompuda pel socialista Patxi López (2009-2012), ara les enquestes preveuen un resultat molt ajustat i fins i tot un possible empat tècnic d'escons, amb l'esquerra sobiranista d'EH Bildu en auge, més moderada i amb un discurs enfocat en la gestió i els problemes socials, i recollint la voluntat de canvi de bona part de la joventut basca. Aprofitant l'Aberri Eguna, tant el PNB com EH Bildu han mobilitzat el seu electorat en actes de partit separats: els jeltzales amb un míting a Bilbao amb la presència del líder Andoni Ortuzar, el lehendakari sortint Íñigo Urkullu i el candidat Imanol Pradales, en el qual han sembrat dubtes sobre "quant han canviat" els seus rivals; i els abertzales amb una mobilització a Pamplona encapçalada pel coordinador del partit, Arnaldo Otegi, i amb una delegació d'ERC, en la qual s'ha clamat per un Estat independent basc, però "sense pressa".

 

🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de l'escrutini

 

 

Ortuzar admet que "la cosa està renyida"

Des d'un acte a Bilbao, el president del PNB, Andoni Ortuzar, ha demanat a la militància que "mobilitzi el vot al màxim" de cara al 21-A, tot reconeixent que "la cosa està renyida", en referència a l'empat tècnic amb EH Bildu que auguren les enquestes, però ha volgut mostrar una imatge de confiança en una nova victòria dels democristians: "L'assumpte és com i per quant... cal arribar als indecisos per a guanyar amb claredat", ha apuntat. "El que està en joc no és si PNB és més que Bildu o Bildu més que el PNB. Aquesta és una lectura molt simplista. El que està en joc en la resposta de les institucions d'Euskadi per a garantir progrés i benestar", ha afirmat, tot seguit assegurant que "no és el mateix un govern que un altre, un partit que un altre".

Ortuzar ha assegurat que el PNB posa les seves cartes sobre la taula i propostes per a cada qüestió i ha retret a Bildu que "parlen molt i diuen poc" i deixen "al calaix" els temes que els poden perjudicar electoralment. "No sigui el cas que la gent pensi i es pregunti: Però quant han canviat aquests? Ja serà de veritat? No tindran per aquí una agenda oculta, una agenda amb les seves veritables intencions, que és la que després posarien en marxa si governen, com va passar a Guipúscoa?", ha qüestionat, en referència al passat vinculat a ETA de l'esquerra sobiranista basca. "Ara els escoltes, i substancialment continuen sent els mateixos que abans, i s'han apuntat al iogurt light, al zero calories. Es pot canviar tant i en tan poc temps? Això d'ara és sincer? Tenim dret a expressar els nostres dubtes", ha argumentat.

ortuzar pnb efe
Andoni Ortuzar avui a Bilbao / EFE

Per la seva part, el candidat del PNB a les eleccions, el fins fa poc tècnic desconegut Imanol Pradales, ha defensat el que ha qualificat de "model PNB", que consisteix a "esforçar-se i posar-se el bus de treball" per aconseguir inversions, citant els 1.000 milions d'euros anunciats aquesta setmana per Mercedes per la seva fàbrica a Vitòria.  "En un mitjà de l'òrbita de l'esquerra independentista diuen que aquesta inversió és fruit del cicle que vagues que va arrencar en 2022. Aquest és el seu model de política industrial? A cop de vagues? Cal tenir bemolls per a no adonar-se que aquella conflictivitat va posar en risc el futur de la fàbrica i milers de llocs de treball", ha valorat. "El PNB soluciona els problemes, sense crear nous maldecaps i sense ficar la mà en la butxaca de la gent. Aquest és el nostre model i d'això van les eleccions", ha conclòs Pradales.

EH Bildu marxa pels carrers de Pamplona

Per la seva part, EH Bildu ha protagonitzat una gran mobilització a Pamplona, amb el pes simbòlic que té la capital navarresa pels abertzales, defensors d'Euskal Herria. A on, a més, governen el consistori local des del desembre de la mà de l'alcalde Joseba Asiron i després d'una moció de censura a UPN que va tenir el suport del PSOE. L'esquerra sobiranista ha defensat l'accés al govern com una "fase intermèdia" per avançar cap a un model "amb vocació d'Estat sobirà". Unes 15.000 persones, segons la delegació del govern espanyol a Navarra, han marxat aquest diumenge pels carrers de Pamplona sota el lema "Nazioa gara" (som una nació), encapçalats pel coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, i amb alguns càntics d'"independència".

Otegi, en un discurs alternant basc i castellà, ha afirmat que el projecte de Bildu "té una clara vocació d'Estat sobirà, d'Estat independent i de República basca", però mentrestant "necessitem aconseguir els governs i demostrar mitjançant la seva acció de govern que aquest és un país que té un projecte nacional", d'avantguarda en tota Europa en drets socials, salut, educació, defensa de la terra i del repartiment de la riquesa. El líder abertzale ha defensat l'oposició al fet que "hi hagi dos Estats que pretenguin decidir per nosaltres". "Els bascos no som espanyols ni francesos, som bascos i punt", ha resolt, conscient de la seva afirmació "radical, democràtica i popular".

arnaldo otegi eh bildu efe
Arnaldo Otegi avui a Pamplona / EFE

Assegurant que "no anem amb pressa perquè anem lluny", s'ha mostrat convençut que "no aconseguirem la independència d'un dia per a un altre si no existeixen escenaris intermedis. La independència no arribarà si abans no arribem als governs". Otegi també ha tingut un missatge en favor del "desarmament, la pau i la sobirania per a tots els pobles", i ha enviat una "abraçada solidària al poble palestí que està sofrint un genocidi" i que "mereix viure en pau i amb dignitat". En la marxa han participat també l'eurodiputada d'ERC Diana Riba i Raül Romeva. El candidat d'EH Bildu pel 21-A és Pello Otxandiano, també d'una nova generació i amb perfil tècnic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!