Igualtat màxima entre el Partit Nacionalista Basc (PNB) i Bildu en les enquestes de les eleccions a Euskadi el pròxim diumenge 21 d'abril. El frec a frec entre el nou candidat dels jetzales, Imanol Pradales, i el de l'esquerra abertzalePello Otxandiano, segueix latent, segons detalla l'enquesta de Sigma Dos elaborada per El Mundo. I és que el pronostica entre 27 i 28 escons per als nacionalistes bascs, amb un 34,8% dels suports. Una xifra molt pròxima a la de Bildu, que obtindria entre 26 i 27 diputats (32,9%). El Partit Socialista d'Euskadi (PSE) tindria la clau de la governabilitat amb la xifra d'entre 10 i 11 diputats (14,7%). Els d'Eneko Andueza, però, ja han avisat que no investiran a un candidat de Bildu, tot i les aliances amb Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. La forquilla alta d'un nou acord entre PNB i PSE -que governen junts des del 2016- suma 39 diputats, un més que la majoria absoluta. En canvi, la forquilla baixa sumaria 37 escons, a un de la majoria absoluta. 

La clau: els 45.000 indecisos que van votar el PNB fa quatre anys

I és que el PNB perd un 4,3% dels suports en aquestes eleccions i perdria entre 3 i 4 escons. Per això, el seu president, Andoni Ortuzar, i el seu candidat a lehendakari, Imanol Pradales, busquen mobilitzar el seu electorat, ja que l'enquesta detalla que els jetzales són, ara mateix, els que sumen més votants indecisos. Gairebé 45.000 votants dels nacionalistes bascs el 2020 dubten ara de si votar-los. Els votants del PNB que donen per fer que aniran a votar han baixat a l'últim mes, passant del 82,8% al 79,5% i ara dubten entre anar (17,9%) o directament no fer-ho (2%). Així mateix, també es consolida una fuga de votants del PNB cap a Bildu. Concretament, un 6,6% dels votants del PNB el 2020 ara donaran suport a Bildu. Representa gairebé 19.000 vots.  

La tendència dels nacionalistes bascs, però, s'ha estabilitzat, després de mesos en els quals apareixen enquestes que projectaven una pèrdua continua de vots. Una tendència que ja arrosseguen de les passades eleccions al Congrés dels Diputats, en les quals el PNB va empatar amb Bildu en escons- i les eleccions municipals, en les quals també hi va haver un empat tècnic. 

La pujada de Bildu també s'ha estabilitzat. Els d'Arnaldo Otegi podrien millorar fins a 6 diputats, dels 21 actuals als 27 que pronostica l'enquesta. Serà clau el votant de Podemos i Sumar. A Euskadi, a diferència de Catalunya, els dos partits espanyols a l'esquerra del PSOE han optat per presentar-se per separat, fet que podria perdre vot des de l'esquerra. El sondeig pronostica una forquilla entre 0 i 2 diputats per a Sumar i 0-1 per a Podemos. Els que van donar suport al partit fundat per Pablo Iglesias fa quatre anys només un terç dels seus votants segueixen confiant en la formació morada, mentre que un altre terç dona suport a Yolanda Díaz. Un 16,6% ja tenen decidit que votaran a Bildu. La clau de les eleccions, a part dels indecisos entre els nacionalistes bascs, també podria estar aquí. En el traspàs de votants de Podemos cap a Bildu. 

El PSE, estancat

El PSE, amb nou candidat, s'estancaria als actuals 10 diputats, mentre que el Partit Popular es mou en una forquilla d'entre 7 i 10 diputats, entre un i 4 escons més que la coalició PP-Cs fa quatre anys. Precisament, un 4,5% dels votants del PNB de fa quatre anys passarien al Partit Popular. 

El frec a frec entre PNB i Bildu també rau en els seus candidats. Imanol Pradales té una valoració de 5,4, mentre Otxandiano 5,3. La tercera dirigent millor valorada és la de Podemos. Miren Gorrotzategi té una nota de 4,8, mentre que el socialista Andueza un 4,6. Així mateix, Alba García de Sumar un 4,4 i Javier de Andrés del PP, un 3,3. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!