Ni Ciutadans, ni PSC ni el PP han entrat a l'hemicicle quan aquest vespre s'ha reprès el ple monogràfic sobre la inhabilitació de Quim Torra. El ple ha continuat passades les 9 del vespre, després que Cs i el grup socialista han demanat a la Mesa que reconsiderés l'acceptació d'una proposta de resolució que havien pactat JxCat i ERC.

En concret, aquests dos grups qüestionaven el punt tres de la resolució en què el Parlament declara que "manté la confiança" en Torra "com a president de la Generalitat" i el punt 6 on la Cambra "no reconeix com a legítima la sentència del Tribunal Suprem".

 

La resolució és la conclusió del debat monogràfic que s'havia posat en marxa a les tres de la tarda, el mateix dia en què el govern de la Generalitat ha signat el decret de substitució de Torra i l'ha publicat al DOGC, després que el govern espanyol s'ha negat a signar el cessament i publicar-lo al BOE.

La Mesa, un cop ha escoltat la Junta de Portaveus, ha desestimat la petició dels dos grups de rebutjar la proposta i s'ha reprès el ple, amb la meitat de l'hemicicle buit en senyal de protesta, i l'altre meitat gairebé també buida, atès que les mesures contra la Covid redueix al mínim la presència de diputats.

Tampoc era present el protagonista del ple, Quim Torra, que un cop ha acabat la intervenció inicial amb que s'ha obert la sessió a les 3 de la tarda, ha abandonat l'hemicicle i el Parlament.

Finalment, la resolució de JxCat i ERC s'ha aprovat amb 69 vots a favor, d'aquests dos grups i la CUP, i vuit en contra, dels comuns.

Crítiques de la CUP

Tot i votar a favor, la CUP ha explicat que no havien signat la proposta de resolució dels dos socis de govern, com a protesta per l'acord amb què aquests grups responen a la inhabilitació de Torra. "Han arribat a un pacte de mínims, un pacte de no agressió, una treva abans de les eleccions", ha lamentat la cupaire Natàlia Sànchez.

La CUP ha presentat també una resolució, amb un evident to crític amb JxCat i ERC de la qual els cupaires han acabat retirant la major part de es referències explícites al president del Parlament, Roger Torrent. El text ha quedat aprovat per 68 vots a favor i vuit en contra, dels comuns.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, i la diputada de JxCat, Gemma Geis, han tancat les intervencions. "Acabem la legislatura com la vam començar, amb l'escó del president buit", ha conclós Geis en referència a l'absència de Carles Puigdemont, com a president en funcions, després dels comicis del 21-D i l'escó buit de Torra.