El Govern inicia una etapa d'interinitat amb la inhabilitació de Quim Torra per part del Tribunal Suprem. Davant d'aquesta situació, JxCat i ERC han signat un document de dues pàgines que fixa les funcions dels membres de l'executiu amb l'objectiu de reforçar les atribucions de cadascun dels seus membres. D'acord amb l'acord, el vicepresident Pere Aragonès assumeix "interinament funcions limitades de Presidència", sense concretar però quines són.

L'acord, avançat per RAC1 i Catalunya Ràdio, crea un grup de coordinació paritari i els dos socis de govern es comprometen a consensuar "qualsevol decisió extraordinària". Aquest grup de coordinació estarà format, com a mínim, pel vicepresident Aragonès, un conseller de JxCat, un representant permanent dels grups parlamentaris de JxCat i ERC, i un representant de cada partit del govern de coalició.

El document vol deixar clar que els membres de l'executiu "mantindran els seus àmbits de treball i de representació en tots els espais, públics i privats, també pel que fa a les compareixences parlamentàries", de manera que el vicepresident no se sotmetrà al control del Parlament.

Despatx i escó buit

Quan al president inhabilitat Quim Torra, el document determina que per tal de "denunciar la repressió de l'Estat espanyol" es mantindran buits els espais propis de la presidència de la Generalitat, des del seu esco al Parlament de Catalunya a la seva cadira al Consell Executiu, així com el seu despatx del Palau de la Generalitat. L'objectiu és visualitzar la seva absència.

També estableix que el president inhabilitat Quim Torra no tingui cap "rol simbòlic" en relació al Govern en funcions i que restarà a disposició de l'executiu.

 

acord junts erc

acord2

El text de l'acord de JxCat i ERC

Pel que fa al calendari electoral, l'acord deixa en mans del president del Parlament, Roger Torrent, aplicar els informes jurídics de la cambra catalana i de la Generalitat.

Preparar les eleccions

Així mateix, JxCat i ERC acorden encarregar al  PROCICAT l'aprovació d'un pla sectorial sobre la celebració d'eleccions i per establir les condicions i els indicadors que caldrà tenir en compte per poder-se fer en un context de pandèmia. I afegeix que els comicis s'han de celebrar amb "condicions sanitàries segures" i alhora garantir el dret a vot.

Imatge principal: el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès durant un ple al Parlament / Sergi Alcàzar