El plenari de l'Ajuntament de Barcelona ha acordat una declaració institucional per demanar "l'immediat alliberament dels presos polítics i el lliure retorn de les persones exiliades". 

El text, que subscriuen totes les formacions tret de les que conformen el bloc constitucionalista (PSC, Ciutadans i Partit Popular), també ha resolt donar suport a l'acusació popular impulsada per l'Ajuntament de Barcelona de "denunciar les agressions policials de l'1-O", solidaritzar-se "amb la ciutadania que va ser brutalment agredida" i reconèixer la tasca dels qui "van fer possible" la celebració del referèndum.

La declaració, que ha llegit Alfred Bosch, en la que ha estat la seva única intervenció en el plenari, fa referència a "l'abús de la força" exercit pel govern espanyol per imposar-se a "un poble pacífic i indefens". "L'1-O ja no és només la causa de la República sinó també, cada cop més, la causa de la democràcia i la llibertat", diu l'escrit.

Així mateix, explica que la "brutalitat policial" i la "brutalitat judicial" de "considerar un moviment de desobediència pacífica com una rebel·lió violenta ha dotat d'una dimensió europea el conflicte". En aquest sentit, assenyala que les càrregues policials i l'empresonament dels dirigents polítics "ha destrossat la reputació democràtica del Regne d'Espanya".

Condemna als correus dels jutges

El plenari també ha acordat una declaració on condemna la "manca de seguretat jurídica per als independentistes" arran de la publicació dels correus enviats entre magistrats del Consell General del Poder Judicial on s'equiparava l'independentisme amb el nazisme. 

El text considera "provada" la persecució dels líders polítics i socials que es troben a la presó o a l'exili i referma el compromís amb el principi de separació de poders.