Jutges espanyols van intercanviar duríssims missatges les setmanes prèvies i posteriors a l'1 d'octubre en què expressen odi i animadversió cap als independentistes catalans i anomenen "colpistes" o comparen amb els nazis els promotors del referèndum d'autodeterminació, els presos polítics catalans i els exiliats. El contingut dels correus, difosos en un fòrum intern de la judicatura, l'ha revelat ElDiario.es i ElMon.cat.

El xat on s'envien els missatges forma cadenes de mails que reben centenars de magistrats de tot l'Estat espanyol. Qualsevol es pot incorporar a la conversa des dels seus comptes de correu corporatiu.

Un dels jutges afirma, en un missatge abans del 20 de setembre, que "la situació greu es pot produir pel caràcter extremista dels que detenen el poder a Catalunya, ja que no hi ha ningú moderat. El mateix que va passar a Alemanya en èpoques remotes".

correus jutges insultants

Cop d'Estat, vencedors i vençuts

Tot i això, és a partir del referèndum de l'1-O quan els missatges al fòrum judicial apugen més el to. "El cop d'Estat se salda amb vencedors i vençuts o no se salda", diu un magistrat el 6 d'octubre. "La lliçó que han de treure els colpistes i els que enarboren les banderes colpistes és que la llibertat es defensarà i que qui la fa la paga, insisteixo, essencialment en sentit econòmic. Entre el Rei (Visca el Rei!) i la Caixa i el Banc de Sabadell els han posat contra les cordes. Avui Pilar Rahola demana moderació", afegeix aquest jutge en un llarg missatge, en què ironitza: "Diuen els colpistes. Què faran, enviar la legió? I què esperen, que els enviïn una columna de massatgistes titulats?"

"Visca la Policia Nacional, visca la Guàrdia Civil, visca Espanya i visca els companys que de veritat miren per l'ordenació jurídica", diu un altre magistrat en resposta al jutge Federico Vidal, que al seu dia va anomenar "terroristes uniformats" els policies de l'1-O.

correus jutges insultant

Les acusacions de sedició i rebel·lió —el delicte que finalment ha imputat el jutge Pablo Llarena als principals líders independentistes— ja apareix curiosament en un altre missatge d'un jutge que s'identifica com a "espanyol, català i jutge". Segons ell, "el que va passar el dia 6 de setembre i l'1 d'octubre va ser un cop d'Estat". "Un delicte clar de sedició el 6 de setembre i va fregar la rebel·lió l'1 d'octubre", afegeix. "Amb els colpistes, es diguin Tejero o qualsevol altre de l'actualitat (ja sabeu qui són), no s'hi pot dialogar. [...] Amb els colpistes no s'hi negocia, ni s'hi dialoga", tanca.

jutges5 insults

jutges insults 6

Partidari d'un 155

“Sempre he estat partidari d’un 155” perquè “no sabem quines són les intencions d’alguns criminals que fan costat als extremistes que detenten el poder”, afirma un altre magistrat, segons el qual els “extremistes” volen “violència” i que “s’organitzi un gran tumult i surti a les televisions estrangeres”, un altre exemple dels prejudicis amb què observaven les actuacions dels líders i partits independentistes. 

El president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha preguntat des del seu compte de Twitter: "Perdoneu, però això és tan greu que si no hi ha conseqüències, el sistema judicial espanyol de la monarquia farà aigües definitivament. En mans de qui està un dels pilars de tot sistema democràtic?"