24 agents de la policia nacional, entre els quals hi ha 4 inspectors en cap, han estat citats a declarar com a investigats per la violència policial de l'1-O a Barcelona. La xifra l'ha anunciat l'Ajuntament de Barcelona que s'ha presentat com acusació particular de totes les causes.

El consistori ha demanat també que se citi a declarar en qualitat de testimoni el tinent coronel Diego Pérez de los Cobos com a màxim responsable de les càrregues policials de l'1-O. Segons ha explicat el tinent d'alcalde, Jaume Asens "és importantíssim que doni compte de qui va ordenar què, qui va manar utilitzar bales de goma, qui va disparar roger espanyol, per què es va intervenir en escoles de titularitat privada", ha dit. En aquest sentit, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha senyalat que "cal arribar fins al final" i evitar que hi hagi "impunitat" davant d'uns fets "molt greus". "Els ciutadans mereixen saber tota la veritat", ha manifestat.

Ada Colau i Jaume Asens / G.R

Ada Colau i Jaume Asens durant la roda de premsa sobre l'estat de la causa de l'1-O a Barcelona / Foto: G.R

22 causes obertes per la violència de l'1-O

L'Ajuntament de Barcelona ha exercit d'acusació particular per l'actuació policial de l'1-O en 27 centres. D'aquestes, hi ha 10 causes que continuen obertes, 12 que han estat arxivades però que tenen un recurs presentat i 5 que han estat arxivades. Són aquestes últimes les que preocupen especialment al consistori perquè segons Asens, l'arxiu no s'ha produït perquè no hi hagi fet delictiu sinó "perquè no s'ha pogut identificar els agressors". Per aquesta raó s'ha sol·licitat la col·laboració d'Interior, de la Fiscalia i de Pedro Sánchez: "Esperem que Sánchez estigui a l'altura dels esdeveniments", ha dit. "Ens sobta que el govern central no s'hagi posat en contacte amb les víctimes en cap moment. És una anomalia", ha denunciat Colau.

 

El tinent d'alcalde ha remarcat que s'han trobat amb moltes traves a l'hora d'investigar i que hi ha moltes proves que s'han sol·licitat i que no s'han aportat davant del jutge: "Encara no sabem qui és l'escopeter que va disparar espanyol i molts àudios de converses ens han arribat tallats, no eren els originals". 

L'acusació particular exercida per l'Ajuntament de Barcelona ha permès identificar 63 agents cometent actuacions presumptament delictives, 24 d'ells han estat citats a declarar com a investigats. Les escoles on s'ha aconseguit identificar els agents de la policia espanyols són l'escola Meditarrània, l'IES Pau Claris, el Fedac d'Horta, el CEIP Àgora, l'Escola Infant Jesús, les Escoles Pies de Sant Antoni, l'Escola Ramon Llull i l'escola Dolors Monserdà.