El ple municipal de Barcelona ha condemnat aquest divendres l'empresonament del vicepresident Oriol Junqueras i set consellers. Des del consistori s'ha exigit l'alliberament dels presos i s'ha demanat a les institucions europees que intervinguin en el conflicte. Tot plegat en una sessió en què s'ha recordat especialment el conseller d'Interior, Joaquim Forn, que havia estat la mà dreta del líder del PDeCAT a l'Ajuntament i exalcalde de Barcelona, Xavier Trias.

La majoria de grups han signat una declaració institucional en una jornada en la qual s'han apartat diferències polítiques i s'ha fet un front comú a favor de les llibertats polítiques i la democràcia. Barcelona en Comú, el Grup Demòcrata, ERC, la CUP i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, l'han ratificat mentre que el bloc constitucionalista —Cs, PSC i PP— no ho ha ratificat.

En el transcurs del ple, els regidors sobiranistes han volgut expressar el seu rebuig més explícit. I, com era d'esperar, Trias ha estat un dels regidors més colpits per la decisió de la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, perquè ha afectat el que va ser el número 2 del PDeCAT a Barcelona i conseller d'Interior, Joaquim Forn. El líder demòcrata ha apuntat a un "acte de venjança dels poders de l'Estat", a més d'apuntar que l'objectiu dels de Rajoy és "silenciar" les forces a favor de la República.

Per la seva banda, el republicà Alfred Bosch ha qualificat la decisió de la jutgessa d"injusta" i "desproporcionada" i ha retret a Colau —un cop més— que mantingui l'acord de govern amb el PSC, un reclam que també ha fet la regidora cupaire Maria Rovira.

Què diu la declaració?

La declaració rebutja “l'escalada repressiva dels últims mesos” i exigeix la posada en llibertat dels presos polítics. A més, demana el suport del “Govern legítim encapçalat pel president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras” i el suport a la Mesa del Parlament. El text exigeix acabar amb la “judicialització” de la política i assenyala també "l'ús partidista" de la legislació.