A l'espera que el govern de Sánchez es pronunciï sobre els indults i amb el constitucionalisme a punt de tornar a Colón, Salvador Illa ha deixat molt clara la seva posició. "Per reforçar la convivència crec que és necessari donar aquests indults, crec que s'han de donar", ha defensat aquest dimarts el líder parlamentari del PSC i cap de l'oposició en una entrevista a TV3 amb Vicent Sanchis. 

Illa també ha avançat que, en cas de donar-se, els indults seran parcials i, a parer seu, han d'arribar les pròximes setmanes, com a màxim en un mes. "Cal treballar per refer la convivència i la cohesió social, i els indults són un d'aquests gestos que es pot fer. No és l'única solució, però serà molt important", augura Illa. Partidari de posar fi a la postura unilateral i mantenir-se dins els marges legals, Illa ha descartat rotundament l'amnistia, una opció que defensen bona part dels presos polítics. Així mateix, el líder socialista ha valorat com a positiva la carta de Junqueras perquè avança en la línia de recuperar la cohesió, segons defensa.

Les manifestacions constitucionalistes

Els passos per abordar amb diàleg el conflicte entre Catalunya i Espanya avancen en paral·lel a les crítiques dels partits constitucionalistes com el PP i C's. Unes formacions amb les quals precisament el PSC va anar de la mà a les manifestacions en contra l'autodeterminació de Catalunya el 2017. Ara, però, Illa s'ha mostrat contrari a la iniciativa dels populars de recollir firmes contra els indults i ha admès que després de la celebració del referèndum no es van fer les coses bé, com per exemple l'aplicació del 155. "Si s'haguessin activat els mecanismes de restabliment de la legalitat abans, ens hauríem estalviat molt patiment", ha defensat considerant que tothom va patir gairebé per igual durant la repressió posterior a l'1-O.

Salvador Illa TV3

Illa, que s'ha negat a considerar que els polítics independentistes estan a l'exili, ha apostat pel retrobament i per construir una Espanya on se senti inclosa Catalunya. "Això no es pot fer trencant unilateralment l'estat de dret", ha refermat.

Del fracàs d'Illa al "govern alternatiu"

El cap de l'oposició també s'ha referit a la nova creació del "govern alternatiu", un organisme inspirat en Pasqual Maragall que ha acabat creant i liderant després de no aconseguir formar el Govern real de la Generalitat tot i haver guanyat en vots les eleccions.

Precisament com a president del "Govern alternatiu de Catalunya" Illa es va dirigir a Aragonès per carta demanant cooperar en quatre punts, entre els quals refundar els mitjans de comunicació a Catalunya. "Crear uns mitjans que les persones se sentin seus, i el que ha passat aquests anys a Catalunya segurament no hi ha ajudat", ha argumentat.

Illa també s'ha mostrat partidari de l'ampliació de l'aeroport i d'abordar el sistema de finançament de Catalunya. Tot negant que "l'acció del govern d'Espanya no ha estat recentralitzadora", ha defensat que "el compromís és canviar-lo i que Catalunya s'assegui a la taula a negociar".

 

Imatge principal: El líder del PSC al Parlament i cap de l'oposició, Salvador Illa, durant l'entrevista de Vicent Sanchis a TV3. / TV3