Nou moviment contra la imposició dels tribunals a l'escola catalana. Òmnium Cultural es personarà com a part interessada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en contra de la sentència que obliga a executar el 25% de les classes en castellà a les aules catalanes. Així ho ha anunciat aquest divendres el president de l'entitat, Xavier Antich, en una atenció als mitjans des de la clausura de la Festa Sambori, un esdeveniment on hi participen més de 1.000 alumnes del país que presenten obres audiovisuals, teatrals i literàries en llengua catalana.

Antich ha explicat que es personaran "en defensa del conjunt d'alumnes i famílies del país", sense exclusions i independentment de la seva llengua habitual, ja que l'entitat considera que els tribunals no han d'imposar una doctrina de percentatges a les escoles. El recurs, que Òmnium pretén presentar a mitjans de la setmana vinent, té l'objectiu d'aturar aquesta sentència que imposa el 25%: "Cal esgotar totes les vies que tenim a l'abast, també les legals, per defensar el dret a una escola en català per a tothom. Perquè la llengua és i ha de seguir sent un element vertebrador d'aquesta societat", ha declarat Antich, que ha defensat la llengua catalana com a eix vertebrador de la societat.

 

Ha carregat contra l'estratègia d'imposar percentatges a l'escola, que al seu parer només busca fracturar la societat catalana "utilitzant de forma barroera l'escola", i ha cridat a, davant l'ofensiva dels tribunals espanyols, organitzar-se com a societat civil "per donar una resposta clara i contundent". Així mateix, ha detallat que els serveis jurídics de l'entitat estan treballant una impugnació jurídica "molt ben argumentada", i que Òmnium, "com a principal entitat del país", vol comparèixer per rebatre i deixar sense efecte el despropòsit de la sentència.

Preguntat per quin motiu l'entitat no s'ha presentat abans, ja que fa temps que existeix la sentència, Antich ha explicat que el que ha obert la porta a la possibilitat de personar-se és el fet que el TSJC permetés que col·lectius es personessin com a part afectada, com ha passat amb Asociación Escuela Bilingüe, responsable que ara el tribunal hagi donat un nou ultimàtum a Educació per aplicar la sentència.

Reforma de la llei de Política Lingüística

Va ser dilluns quan el tribunal va tornar a apretar, i el conseller Josep Gonzàlez-Cambray va explicar que presentarien un recurs de reposició contra aquesta nova ordre. En paral·lel, aquesta setmana hi ha hagut debat al Parlament per la reforma de la llei de Política Lingüística, inicialment pactada per PSC, ERC, Junts i Comuns. Finalment els de Carles Puigdemont s'han desmarcat, provocant un nou capítol incòmode entre els dos socis de Govern. Des d'Òmnium, s'han limitat a demanar responsabilitat i deixar clar que qualsevol iniciativa "necessita el màxim consens possible".