Després de mesos amb la presidència del Parlament en una situació d'interinitat, Salvador Illa ha anunciat que aquest dimarts el PSC registrarà una proposta per a poder reformar el reglament de la cambra catalana i cessar a la presidenta suspesa de la institució, Laura Borràs, després de la condemna del TSJC. Segons ha detallat Illa en el marc del Consell Nacional Extraordinari d'aquest dilluns, la seva intenció és fixar en quins casos es poden cessar els càrrecs de la mesa del Parlament, com Laura Borràs, així com de les comissions parlamentàries. "Tenim la responsabilitat de posar fi a una situació d'interinitat que fa massa temps que dura", ha reiterat Illa, assegurant que es tracta d'una modificació "molt senzilla i de tramitació ràpida", que podria estar enllestida abans que acabés el mes d'abril. La mesa del Parlament va suspendre Borràs com a diputada i presidenta de la cambra el 28 de juliol, fa pràcticament nou mesos. Davant aquesta proposta, Illa ha demanat col·laboració a la resta de grups (tots menys Junts van reclamar a Borràs que abandonés el càrrec després de la sentència), ja que "ningú està per sobre de les institucions de Catalunya". 

 

Un govern que no governa i s'espolsa les culpes, segons Illa

Amb tot, els retrets del líder de l'oposició no s'han limitat a Laura Borràs, sinó que també s'ha dirigit cap al palau de la Generalitat. En aquest cas, per denunciar que "el Govern no governa, sinó que traspassa  culpabilitats constantment", bé sigui cap al govern espanyol, Europa o als ajuntaments, com consideren els socialistes en el cas de la gestió de la sequera. En els últims dies, el PSC ha anat reiterant que el decret aprovat per l'Executiu no va en la direcció correcta, ja que es centra més a sancionar els ajuntaments que no compleixin la nova normativa (segons l'ACA són uns 200 arreu del territori) que no pas en fer inversions que ajudin a revertir la situació. Així ho van denunciar a la cimera de l'aigua celebrada el passat divendres i que va acabar sense acord entre el Govern i els partits de l'oposició. 

En aquestes circumstàncies, Illa ha aprofitat la seva intervenció en el Consell Nacional Extraordinari del Partit per adreçar-se als ciutadans de Catalunya que mai no ha donat suport als socialistes, "però que saben que volem el millor per a Catalunya": "Ja n'hi ha prou d'espectacles, és hora d'encarar els problemes, com la sequera, la sanitat, dur a terme més infraestructures, tirar el país endavant", ha exposat el primer secretari del PSC abans de demanar a aquestes persones que "facin l'esforç" de participar en la conversa pública del seu partit i els donin un vot de confiança de cara a les eleccions municipals.

El PSC es prepara per a les pròximes municipals 

En aquest sentit, en la reunió d'aquest dilluns dels socialistes s'han aprovat 88 nous caps de llista del partit de cara als comicis del 28 de maig, amb els quals ja s'arriben als 457 candidats ratificats pel Consell Nacional del PSC, mentre que ja hi ha 398 llistes confirmades. Fins al 25 d'abril, està obert el termini per presentar candidatures i la intenció del partit és arribar a les 615, superant amb escreix les 527 que es van presentar el 2019. Illa ha volgut destacar la importància del municipalisme per un partit que, segons ell, té l'objectiu de "servir a Catalunya, defensant el que pensem". A més, ha ficat cullerada en el conflicte entre el Govern i els ajuntaments, insistint en el paper clau dels consistoris, "institucions democràtiques governades per persones escollides pels seus conciutadans amb competències concretes", i no subordinats de cap altra institució: "No es pot governar Catalunya d'esquena als ajuntaments", ha reiterat Illa.