La Junta de portaveus del Parlament ha acordat tramitar per urgència extraordinària les dues propostes per reformar el reglament: la del PSC perquè es puguin revocar membres de la Mesa i fer fora així Laura Borràs de la presidència de la Cambra i, d'altra banda, la d'ERC i la CUP per prohibir els "discursos d'odi" de Vox. El debat a la totalitat d'ambdues iniciatives es farà al ple que se celebrarà el 2,3 i 4 de maig. No hi ha encara data sobre quan es debatran les propostes de PSC, comuns i Ciutadans sobre les pensions dels expresidents del Parlament i de la Generalitat. 

La proposició de llei presentada pel PSC de modificació del reglament del Parlament proposa que es permeti destituir membres de la Mesa per pèrdua de confiança o per abandonar el grup parlamentari pel qual va ser elegit diputat. Aquesta destitució, en cap cas, implicaria perdre l'escó. Segons el text entrat pels socialistes, pèrdua de confiança l'haurien de plantejar almenys dos grups parlamentaris o una cinquena part i ser aprovada per la majoria absoluta del ple de la cambra. La destitució s'ha de substanciar obligatòriament en el primer ple que se celebri després de la seva admissió a tràmit.

Discursos d'odi

Paral·lelament,  els grups d'ERC i la CUP han registrat una proposició de llei per reformar per la via ràpida el reglament del Parlament amb l'objectiu d'aturar els "discursos d'odi" de Vox. Asseguren que fa mesos que ho treballen i que han compartit el text de la proposta amb altres grups. Concretament, el text proposat diu que els diputats "no poden incórrer al discurs d'odi o intolerant ni incitar a la discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen, condició social, ètnia, llengua, discapacitat o qualsevol altra". La reforma també vol ampliar les opcions de vot dels diputats i diputades: més supòsits de delegació i incorporar al reglament el vot telemàtic en situacions excepcionals.

Restituir Laura Borràs

Aquest dimarts també s'ha celebrat reunió de la Mesa, durant la qual s'ha debatut l'escrit presentat per secretària segona de la Mesa i diputada de JxCat, Aurora Madaula demanant a la Mesa la restitució de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. Segons fonts de l'òrgan de la cambra, hi ha hagut debat i s'ha decidit per majoria no prendre cap nou acord sobre aquesta qüestió.

També s'ha tractat un escrit de Ciutadans que demana que es retiri l'acta a Laura Borràs, després que el TSJC l'hagi condemnat a quatre anys de presó per prevaricació i falsedat documental. I la Mesa ha decidit que es respondrà al grup presidit per Carlos Carrizosa que no s'ha comunicat formalment la sentència al Parlament i que, per tant, la cambra no l'ha d'executar.

El viatge a Madrid del diputat de Vox

Durant la reunió de la Mesa també s'ha vist l'escrit del diputat de Vox Alberto Tarradas on justificava la seva actuació durant el viatge de la delegació de la cambra a Madrid per assistir a la trobada amb eurodiputats. Tarradas, però, va participar en la reunió amb la missió del Parlament Europeu sobre Pegasus. La Mesa ha trobat insuficient l'argumentació del diputat de Vox i li ha reclamat que torni els diners del bitllet de tren en un termini de 15 dies.