Després de la sentència, les reaccions. La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, ha estat condemnada a 4 anys i mig de presó i 13 anys d'inhabilitació a càrrec públic per delictes de prevaricació i falsedat documental durant la seva etapa a la Institució de les Lletres Catalanes. La sentència, que encara no és ferma, ha reobert el debat sobre la continuïtat de Borràs a la cambra catalana i el seu possible relleu. I el PSC no ha trigat gaire estona a fer-se sentir. Malgrat haver evitat pronunciar-se durant les darreres setmanes, al·legant que el judici encara no havia finalitzat, un cop s'ha fet pública la sentència la portaveu Alícia Romero ja ha compartit el reclam dels socialistes: que Laura Borràs faci un "pas al costat" i deixi vacant la figura de la presidència del Parlament.

🔴 Laura Borràs: reaccions a la sentència del TSJC | DIRECTE

 

Amb la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a la mà, el PSC ha volgut subratllar la necessitat de rellevar la presidenta suspesa del seu càrrec i situar en el seu lloc un altre nom que permeti "restablir la normalitat a la institució i recuperar el prestigi". És un punt en el qual Alícia Romero ha incidit especialment, lamentant que en els darrers anys s'hagi perdut aquesta qualitat. "La presidència suspesa i sense plenes funcions és una anomalia que hem de resoldre com abans millor", ha declarat.

Ara bé, malgrat que el PSC farà tots els esforços del seu grup per restablir aquesta normalitat a la cambra, no lideraran la croada contra Laura Borràs. Així, recorden que la presidenta suspesa va rebre el suport de Junts, ERC i la CUP, i per tant són aquests els partits que han de fer una proposta per rellevar-la. En tot cas, els socialistes s'ofereixen per ajudar a desencallar la situació "com abans millor" i "per responsabilitat política", però en cap cas posaran sobre la taula l'obligació que la futura presidència de la cambra sigui del PSC. "No ens importa el qui, sinó per fer el què", ha dit Alícia Romero. "No descartem res, però no és la nostra prioritat ni el nostre objectiu posar-hi un diputat socialista".

 

Laura Borràs no llença la tovallola

La relativa prudència del PSC ha contrastat amb la contundència de la líder dels comuns, Jéssica Albiach, qui directament ha exigit la dimissió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament "d'una vegada per totes". Amb tot, ha defensat que "no és un bon dia per Catalunya ni pels catalans", ja que per primera vegada hi ha una “presidenta de la segona institució del país condemnada per corrupció”. Però tot plegat podria quedar tan sols en un desig, si es tenen en compte les paraules que ha compartit Borràs davant del Parlament després de ser condemnada. "No em resigno, no em doblego i no m'aturo en la meva lluita per defensar la meva honradesa i per reclamar una absolució que, amb tota seguretat, algun altre tribunal proclamarà", ha dit, afegint que no està disposada a "acceptar resignadament aquesta justícia simulada". El cas Borràs, doncs, sembla lluny d'acabar-se.