Podemosos ha enviat al Ministeri de Justícia un esborrany per a la reforma del delicte de sedició que contempla que només es pugui aplicar aquest article del Codi Penal per als casos en què es faci ús d'armes. Segons ha avançat El País i ha confirmat l'ACN, la proposta passa per "adequar" el delicte al segle XXI i implicaria que el Suprem hauria de revisar la situació dels presos polítics dels condemnats per l'1-O tan bon punt entrés en vigor.

La proposta coincideix amb la petició del president del grup parlamentari, Jaume Asens, per un alliberament dels presos abans de la campanya del 14-F, malgrat que la part socialista del govern espanyol assegura que no té intenció d'accelerar els passos amb motiu de les eleccions.

Accelerar els terminis per reformar el delicte de sedició

L'objectiu del partit de Pablo Iglesias és que el seu propi executiu acceleri els terminis per dur a terme la reforma, tot i que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va apuntar dilluns que existeix la possibilitat que el seu executiu incompleixi la promesa d'aprovar la reforma al Consell de Ministres abans que acabi l'any.

Forn Cuixart Junqueras lledoners presos polítics - Maria Contreras Coll

La reforma del delicte de sedició que planteja Podemos implicaria la revisió de la situació dels presos polítics dels condemnats per l'1-O. / Maria Contreras Coll

En concret, Podemos demana que la revisió de l'article 554 del Codi Penal deixi clar que només es pot considerar un delicte de sedició aquells casos en què s'ha fet ús d'armes, és a dir, "l'ús il·legítim de la força física directa sobre les persones", perquè tal com està redactat actualment permet una interpretació extensiva i afecta drets fonamentals.

Revisar les sentències dels presos polítics

La proposta concreta que "perquè la força física o la intimidació greu siguin considerades adequades per a les finalitats de l'anterior apartat (el delicte de sedició) els alçats han de valer-se de l'ús de les armes o altres mitjans perillosos aptes per posar en risc greu la vida de les persones o causar lesions greus".

Un cop aprovat, segons la proposta de Podemos, "el tribunal o jutge sentenciador revisarà d'ofici les sentències fermes condemnatòries dictades abans de la vigència de l'entrada en vigor d'aquesta llei", que d'acord amb l'article 2,2 del Codi Penal "tindrà efecte retroactiu".

 

Imatge principal: El president del grup parlamentari de Podemos, Jaume Asens, al Congrés. / ACN