Els pesos pesants de l'equip de comunicació d'Esquerra Republicana han desembarcat al Palau de la Generalitat amb una missió clara, el control acèrrim del missatge, sense "marge per a la improvisació". L'escollida per encarnar aquesta tasca, la nova portaveu Patrícia Plaja, s'ha estrenat aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio per concretar com pensa fer-s'ho per aconseguir-ho. En essència, que desapareguin les opinions polítiques de les intervencions de la portaveu del Govern

La recepta que s'ha autoimposat és "transparència, claredat i rigor". Després d'una legislatura marcada per l'excés de soroll, per la retransmissió en directe de les diferències entre socis, l'executiu d'Aragonès aposta per un gir de 180 graus en la política comunicativa. Per començar, fent que la portaveu no sigui consellera. D'aquesta manera, i segons ha explicat ella mateixa, Plaja no omplirà el discurs polític, una funció reservada per al president, vicepresident i consellers, sinó que es limitarà a compartir la informació des d'un vessant tècnic. "No em veig fent de pacificadora. Sí de periodista i tècnica". 

El secret de l'èxit

Tanmateix, la portaveu és conscient que el fet que el projecte funcioni no depèn només d'ella sinó del govern sencer. "El que expliqui un conseller ha de ser coherent amb el que expliqui un altre. No només ha de ser coherent la comunicació, també ho ha de ser l'acció de govern", ha reconegut, conscient que "segur que hi haurà diferències, discrepàncies i matisos". Que hi siguin, però, no vol dir que s'hagin d'esbombar. Aquest serà el secret de l'èxit. Per això, més enllà de les compareixences com a portaveu, se li ha encomanat la funció de construir una estratègia comunicativa que, entre d'altres, ajudi a fer entendre als membres de l'executiu que "les filtracions són un problema, una distorsió". En aquest sentit, ha demanat ja d'entrada que els consellers actuïn amb "lleialtat" en aquest aspecte, que "es creguin que cal una sola veu", perquè en cas contrari "avançaran torts". 

Una de les condicions per acceptar el càrrec que, segons ha explicat la fins ara cap de comunicació de Mossos, va posar l'equip del president és que no se l'útilitzi políticament. Que quedi clar que el seu perfil és tècnic. 

A partir d'aquí, s'ha fixat el repte d'aconseguir "parlar el llenguatge de la gent del carrer per, de mica en mica, poder anar reconnectant la societat amb la política. "La gent està sobradament capacitada perquè si ho expliques una vegada ho entengui a la primera". 

A la imatge principal, Plaja durant una entrevista a Catalunya Ràdio / G. L.