El nou equip de comunicació que ha desembarcat al Palau de la Generalitat s'ha inspirat en la Casa Blanca -i també en la Comissió Europea- per imprimir un cop de volant a l'estratègia comunicativa del Govern. El nucli dur de Pere Aragonès, amb Sergi Sabrià com cap de l'Oficina del president al capdavant, s'han proposat, en paraules textuals, "professionalitzar" la gestió de la informació. L'objectiu és allunyar-se tan com puguin de l'olla de grills en que s'havia convertit l'anterior executiu, el que va arrencar amb Quim Torra i va acabar amb Aragonès fent les funcions de president substitut. 

Amb un equip de consellers renovat pràcticament en la seva totalitat, la voluntat ara és fer un rentat d'imatge a la institució. El nou mantra, a les bambolines de Palau, és fets, no opinionsEl missatge ja s'ha traslladat a cadascun dels membres de l'executiu, tant als d'Esquerra Republicana com als de Junts per Catalunya. Amb tots ells s'ha compartit la necessitat de fugir de la sistemàtica escenificació de contradiccions internes entre membres del govern, que en els últims temps s'havia convertit en la tònica habitual entre els socis. 

La missió de Plaja

La designació de Patrícia Plaja com a nova portaveu del Govern respon a aquesta determinació. Com a professional no arrenglerada amb cap dels dos partits del govern, la tasca que té encomanada és ser una veu asèptica, sense contaminar. La condició de separar la funció de portaveu de la figura de conseller, que és com s'havia funcionat en l'última dècada, ha estat una condició d'ERC durant les negociacions per fer Govern. Els republicans entenen que d'aquesta manera es minimitzarà la competència entre consellers per ocupar minuts de telenotícies. 

La fórmula de comptar amb una portaveu exclusivament dedicada a aquesta tasca, sense càrrec de consellera no és nova. La va impulsar el segon tripartit, el de Montilla, amb Aurora Massip. El fet que no pogués formar part de les reunions del consell executiu va acabar sent un handicap. Per no repetir els mateixos errors, Plaja participarà d'una part de la reunió setmanal del govern. Si bé la llei només permet que hi assisteixin el president, els consellers i el secretari de govern, després d'una primera part reduïda, s'obrirà el consell executiu perquè la portaveu pugui despatxar directament amb els consellers. 

Al marge de comparèixer cada dimarts en roda de premsa per informar dels acords de govern, a Plaja li han encarregat la capacitació d'altres membres tècnics perquè puguin fer de portaveus en els seus respectius àmbits sectorials, com ha passat durant la pandèmia amb el Marc Ramentol, com a secretari general de Salut durant la pandèmia o amb Ismael Peña López, director general de participació ciutadana y processos electorals, encarregat de vetllar que les eleccions del 14-F poguessin celebrar-se amb garanties. 

A la imatge principal, reunió del consell executiu. / R. Moreno