Una de les respostes a la llei d'amnistia que ha fet el PP es desinfla, només pel rebuig extern, si no pel rebuig intern. Es tracta de la proposta dels populars de reformar el Codi Penal per incorporar un seguit de delictes de "deslleialtat constitucional", que a la pràctica cerca il·legalitzar partits independentistes. Tanmateix, la mala comunicació de la proposta i els buits de la mateixa ha fet més mal que bé a la formació. Per exemple, quan el líder popular va ser entrevistat a Onda Cero i va afirmar que els partits condemnats per corrupció s'haurien d'il·legalitzar i el presentador li va assenyalar que aquesta és la situació del PP. Després de derrapades així, les veus crítiques dins el partit encara han crescut més. Segons informa El Confidencial, el PP dona carpetada a la proposta i ho deixa en un calaix. "Va ser un error", sosté davant del digital una font del partit. 

"Va ser un embolic, es va explicar malament i, a sobre, no ens porta enlloc", valora un membre del comitè de direcció del partit. El mateix Feijóo ha reconegut els seus errors a l'horta de comunicar la proposta de la seva formació. Davant aquest context, el partit recull cable, tot i que no tanca la porta a recuperar la proposta quan arribi "el moment processal oportú". 

Un camí accidentat

Des del primer moment en què es va comunicar la proposta en una roda de premsa de la mà del portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ja es va començar amb mal peu perquè només 24 hores més tard es va tornar a convocar als mitjans per diferenciar la proposta popular de la Vox. Els populars volien deixar clar que el seu objectiu no era "perseguir idees", sinó "actes delictius" i apuntaven a l'exemple del referèndum de l'1 d'octubre. Tot i això, les crítiques no van afluixar. Al cap de poc, Feijóo va passar per Onda Zero i el projecte va fer encara més figa davant de l'incapacitat de comunicar del líder de la formació. Després d'aquest Via Crucis la proposta aixeca incomoditat a Gènova. 

Suport de la mesura dels votants socialistes

Tot i que s'ha desinflat, la proposta d'il·legalitzar partits independentistes en cas que promoguin referèndums il·legals va seduir a una part dels votants socialistes, segons una enquesta de El Mundo. Concretament, el 34% dels votants de Pedro Sánchez estan a favor de la proposta del PP, mentre que el 55,2% s'hi mostra en contra. Queda un 11,1% que no es decanten per cap opció. A més, el 53% dels espanyols estan a favor d'il·legalitzar els partits independentistes en aquestes circumstàncies, mentre que el 39,7% estan en contra de la mesura.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!