La polèmica proposta del Partit Popular (PP) de "dissoldre" els partits polítics que promoguin referèndums il·legals, que posa en el punt de mira les formacions independentistes, com Junts per Catalunya o ERC, té bona acollida entre alguns votants socialistes. Així ho exposa una enquesta de Sigma Dos per a El Mundo, on es mostra com un terç dels votants del PSOE estan a favor d'il·legalitzar les formacions independentistes en cas que aquestes promoguin referèndums il·legals o declaracions d'independència. Concretament, el 34% dels votants de Pedro Sánchez estan a favor de la proposta del PP, mentre que el 55,2% s'hi mostra en contra. Queda un 11,1% que no es decanten per cap opció. 

El suport a la proposta dels populars es dispara si, en comptes de fixar-nos només en els votants socialistes, es fa en un pla general dels ciutadans espanyols. El 53% dels espanyols estan a favor d'il·legalitzar els partits independentistes en aquestes circumstàncies, mentre que el 39,7% estan en contra de la mesura. Entre els partits estatals, el PP i Vox són els que més donen suport a la mesura. Els populars en són els defensors més acèrrims, amb un 85,9% dels seus votants a favor de la il·legalització. En canvi, els votants de Sumar són els que s'oposen més a la mesura, el 91,1% hi estan en contra. 

enquesta el mundo proposta ilegalitzar partits independentistes
Font: El Mundo

Per franges d'edat, els joves són els principals defensors de la mesura, hi estan a favor el 62,1%. Per altra banda, els més moderats respecte a la proposta del PP són els més grans de 65 anys, que estan dividits davant d'aquesta mesura: el 48,2% a favor i el 46,8% en contra. 

Augmenta el rebuig a l'amnistia

Una altra enquesta publicada aquest dilluns, mostra com el rebuig a l'amnistia guanya força a l'estat espanyol i a Catalunya. Un sondeig de SocioMétrica per a El Español mostra l'evolució del no a l'amnistia, que creix des del novembre passat. El rebuig més gran es troba entre els ciutadans espanyols, ja que, segons aquesta enquesta, hi estan en contra el 72%. El percentatge es desploma si es tenen en comptes només els ciutadans catalans; tanmateix, el rebuig ha pujat i depassa per poc el 50%. Concretament, el novembre passat, el 48,6% dels catalans estaven en contra de l'amnistia; ara, el 51,5%.  

amnistia perd suport
Font: El Español

Tot i això, cal remarcar que en cap dels tres grups del registre de SocioMétrica, el no a l'amnistia no es troba en el seu percentatge més alt. L'agost del 2023, el 76,6% dels ciutadans espanyols hi estaven en contra, així com el 64% dels catalans i el 46,9% dels votants socialistes. Així doncs, malgrat el repunt del rebuig, no se supera el moment de màxima hostilitat davant l'amnistia. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!