El comissari Sergi Pla, que el 2017 era el cap de la regió central dels Mossos d'Esquadra, ha negat que el cos sigui independentista ni que hagués obeït cap ordre a favor del procés i del referèndum de l'1-O.

Pla, que ha declarat avui juntament amb els comissaris territorials del cos, s'ha mostrat ferm i sorneguer ha respost a l'advocada del major Josep Lluís Trapero, Olga Tubau, que "pretendre que tots els mossos són independentistes o que el que ha entrat al cos és perquè és independentista és absurd". I ha remarcat que "ningú hauria donat una ordre en aquest sentit perquè no tenia cap garantia que s'hagués complert", referint-se a una suposada ordre d'un cap superior per garantir que es pogués celebrar el referèndum.

El testimoni de Sergi Pla ha volgut trencar l'estigma dels Mossos com a cos independentista i al costat del Govern de Puigdemont per poder fer efectiva la DUI com a estructura d'estat. Justament el que constava en l'Enfocats.

Sobre actuacions puntuals d'alguns agents, Pla ha dit que es van corregir, de fet, el cap de la Divisió d'Afers Interns ho ha corroborat explicant que es van obrir tres informes reservats, dels quals un es va acabar cursant. 

El comissari també ha dit que el cos estava sota una pressió "tremenda", que el situava en "perill d'extinció". "L'única manera de sobreviure era complir amb la llei i les resolucions judicials", ha dit de forma contundent. I que mai ningú es va plantejar anar contra les pautes que dictava la Fiscalia i el TSJC. També ha assegurat que el major Trapero mai va fer cap crida a desobeir i que tots els seus missatges eren per complir la llei.