Jordi Pina, l'advocat de Jordi Sánchez, Josep Rull i Jordi Turull, ha anunciat que demanarà la seva llibertat immediata adjuntant una còpia de la resolució de la Justícia belga que ha tombat l'euroordre contra Lluís Puig.

Pina ha declarat al programa Tot es mou de TV3, que demanaran al Tribunal Constitucional que acordi la mesura mentre no es resolgui el recurs d'empara que van presentar.

 

L'advocat dels exiliats, Gonzalo Boye, ha advertit en declaracions al mateix programa, que la Justícia belga no només ha confirmat la resolució del 7 d'agost en contra de l'extradició del conseller Lluís Puig sinó que ha anat més enllà. "Ha establert que a Espanya hi ha un risc de vulneració del dret a la presumpció d'innocència en cas de lliurament, per les manifestacions públiques que han fet els polítics, els jutges, els fiscals i totes les autoritats. Entenen que hi ha una vulneració de la directiva comunitària 2016/343 i que hi ha un risc evident", ha indicat.

Boye ha apuntat que ara la Fiscalia pot decidir si presenta recurs de cassació, però ha recordat que aquest té en realitat poc marge.

L'advocat ha afirmat que després de la decisió de Puig, el suplicatori que discuteix el Parlament Europeu sobre Carles PuigdemontClara Ponsatí i Toni Comín ja no té gaire sentit. "Si el que es pretén és aixecar la immunitat per tal que vagin a la Justícia belga per veure si els lliura a Espanya, la Justícia belga dirà el mateix que ja ha dit al conseller Lluís Puig. Per tant seria un exercici inútil", ha argumentat. "En tot cas guanyarem", ha dit, en referència al fet que pot ser en el suplicatori o davant la Justícia belga.

Ha precisat que l'inici dels tràmits del suplicatori estan previstos pel 14 de gener, i que per tant la resolució sobre Lluís Puig ha arribat amb els "temps ben calculats". "Les coses han arribat quan havien d'arribar", ha afegit. Tot i això, Boye ha recordat que el Parlament Europeu és un òrgan polític i que a la comissió del suplicatori "curiosament Espanya hi té molta representació". "I el president de la comissió és de Ciutadans, encara que no sé si el partit encara existeix ara", ha afegit amb ironia.

La justícia belga ha rebutjat aquest dijous l'extradició del conseller a l'exili Lluís Puig a Espanya. Així s'ha pronunciat el Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les, després que la Fiscalia espanyola presentés recurs a la sentència del 7 d’agost que determinava que el Tribunal Suprem espanyol no era competent per al judici.