“La novel·la és un mirall que posem en el camí” (Un roman est un miroir qui se promène sur une grande route). Així explica Stendhal a El roig i el negre què ha de ser la novel·la: pur realisme. El mirall de Stendhal. Tota una concepció integral de la literatura, i, al capdavall, de la vida, de la vida tal com és, sense artificis, que serà també l’òptica aplicada a l’anàlisi periodística i el títol de la secció que Pilar Rahola estrena aquest diumenge a ElNacional.cat. En una època marcada per la brevetat i l'acceleració de les coses, Rahola oferirà un article extens, reposat, amb voluntat d’arribar al fons del que passa i dibuixar els contorns del real amb total fidelitat a l’original. Aquesta reflexió també estarà disponible en format podcast a la plataforma Spotify.

Així, la prestigiosa escriptora i periodista aplicarà cada diumenge el mirall de Stendhal als esdeveniments d’un país, Catalunya, situat en una cruïlla decisiva del seu futur, i en un món que tot just començava a recuperar-se de dos anys de pandèmia de coronavirus quan Vladímir Putin va decidir envair Ucraïna i posar el rellotge de la història, de nou, en la guerra freda, amb amenaça nuclear inclosa.

Pilar Rahola ha seguit de molt prop el camí del procés independentista català, així com nombrosos conflictes internacionals al llarg de la seva dilatada trajectòria com a periodista i analista de l'actualitat política, social i cultural. A més d'haver col·laborat als principals diaris, televisions i ràdios del país, Rahola és autora de més d'una vintena de llibres, entre els quals, novel·les com Rosa de cendra, Premi Ramon Llull 2017, i assajos com el que va centrar en el fenomen del gihadisme violent amb el títol de Prou (2015). Amb aquest bagatge de gran gruix professional i intel·lectual, Rahola vol oferir a la comunitat de lectors d’ElNacional.cat una mirada objectiva, directa i pròpia, per descomptat, però el més realista possible del que està passant. Rahola vol posar el mirall de Stendhal arran del camí.  

El blau del cel i el fang dels bassals

“Unes vegades, el mirall reflectirà el blau del cel i altres, el fang dels bassals de la ruta” (Tantôt il reflète à vos yeux l’azur des cieux, tantôt la fange des bourbiers de la route), continuava el gran escriptor del realisme francès del XIX. La concepció de la literatura del també autor de La cartoixa de Parma, entre altres obres cabdals, va imprimir un gir radical en la manera d’explicar el món en una època de grans transformacions, com la que vivim ara. La novel·la, venia a dir Stendhal, no imagina o inventa el món sinó que l’explica com és. I no és l’autor qui l’ha fet: ell només es limita a reflectir-ho, amb la seva obra. Rahola s’aproximarà a la realitat, pura i dura, amb el mateix mirall. Benvinguda, Pilar.